null Pest vármegye - 135. számú vizsgálat - Szt. János Kórház - Főzőkonyha - Budapest

Pest vármegye - 135. számú vizsgálat - Szt. János Kórház - Főzőkonyha - Budapest

Pest vármegye - 135. számú vizsgálat - Szt. János Kórház - Főzőkonyha - Budapest

135. számú vizsgálat

A mintavétel helye:
Szt. János Kórház - Főzőkonyha
(1125 Budapest, Diós árok 1-3 (főzőkonyha))

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,4 pont

Menü: Daragaluska leves, Tökfőzelék, Főtt virsli-baromfi pálca

Mintavétel ideje: 2022.11.03.

Korosztály: 18-99 éves

Mintavételi alap : 3569 g/adag  

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Prizma-Junior Közétkeztetési Zrt.
(2209 Péteri, Bereki utca 30.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Daragaluska leves (292 g /adag)

Külső megjelenés: Az alaplé opálos, narancssárgás színű, benne megfelelő mennyiségű apró, azonos méretű 1x1 cm-es sárgarépa, gyökérzöldség és zöldborsó látható. A galuska törtfehér színű, változó méretű, 1-2 cm-es hengeres alakú darabok. Zöldfűszer darabokat és fűszerszemcséket tartalmaz. A leves alján galuska foszlányok láthatók.
Állomány: Az alaplé jellemző sűrűségű, hígan folyó, a zöldségek kissé túlfőttek. A galuska kellően átfőtt, jól rágható, puha.
Illat: A zöldségek illata jól érezhető, friss érzetű, a leves elnevezése és a bírált étel összhangban van. A fűszerezés kissé gyenge.
Íz: Az étel kissé jellegtelen, a zöldségek íze gyengén érezhető, kissé fűszerszegény, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül.

Tökfőzelék, Főtt virsli-baromfi pálca (389 g + 59 g /adag)

Külső megjelenés: A főzelék halványsárga színű, zöldes árnyalattal, mely különböző hosszúságú és vastagságú tökcsíkokat tartalmaz, kissé szecskás. Tetején kevés fűszerpaprikától narancsosra színezett zsiradékcsepp, és megfelelő mennyiségű aprított kaporlevél és szár látható. A feltét egy darab 14 cm hosszú, 20 mm átmérőjű, egyenletes vastagságú, barnásrózsaszín húskészítmény. Metszéslapja homogén, felülete kissé fényes.
Állomány: A főzelék megfelelő sűrűségű, csomómentes. A tökszálak kellően átfőttek, puhák, jól rághatók. A feltét tapintásra rugalmas, se nem puha, se nem kemény. Ízleléskor jól rágható, lédús, szájban összeálló, rágási maradékot nem ad.
Illat: A főzelék intenzíven savanykás, illatában a kapor jól érezhető. A feltét illatában a bors és a paprika könnyen felismerhető, mellette a füstölt illat is harmonikusan érződik.
Íz: A főzelék savanykás, kapros, a só ízfokozó hatása kissé túlzó. A feltét ízében a bors és a fűszerpaprika jól kivehető, a füstölt ízzel jól harmonizál.

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >