Pest vármegye - 130. számú vizsgálat - Szt. János Kórház - Főzőkonyha - Budapest
Pest vármegye - 130. számú vizsgálat - Szt. János Kórház - Főzőkonyha - Budapest
130. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
Szt. János Kórház - Főzőkonyha
(1125 Budapest, Diós árok 1-3)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 16,4 pont |
Menü: Daragaluska leves, Tökfőzelék, Főtt virsli-baromfi pálca
Mintavétel ideje: 2022.11.03.
Korosztály: 18-99 ÉVES
Mintavételi alap : 292 adag
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
P. DUSSMANN Szolgáltató Kft.
(1134 Budapest, Váci út 35.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Daragaluska leves (433 g /adag)
Külső megjelenés: | Az alaplé opálos, narancssárgás színű, benne megfelelő mennyiségű apró, azonos méretű 1x1 cm-es sárgarépa, gyökérzöldség és zöldborsó látható. A galuska törtfehér színű, változó méretű, 1-2 cm-es hengeres alakú darabok. Zöldfűszer darabokat és fűszerszemcséket tartalmaz. A leves alján galuska foszlányok láthatók. |
Állomány: | Az alaplé jellemző sűrűségű, hígan folyó, a zöldségek kissé túlfőttek. A galuska kellően átfőtt, jól rágható, puha. |
Illat: | A zöldségek illata jól érezhető, friss érzetű, a leves elnevezése és a bírált étel összhangban van. A fűszerezés kissé gyenge. |
Íz: | Az étel kissé jellegtelen, a zöldségek íze gyengén érezhető, kissé fűszerszegény, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. |
Tökfőzelék, Főtt virsli-baromfi pálca (389 g + 59 g /adag)
Külső megjelenés: | A főzelék halványsárga színű, zöldes árnyalattal, mely különböző hosszúságú és vastagságú tökcsíkokat tartalmaz, kissé szecskás. Tetején kevés fűszerpaprikától narancsosra színezett zsiradékcsepp, és megfelelő mennyiségű aprított kaporlevél és szár látható. A feltét egy darab 14 cm hosszú, 20 mm átmérőjű, egyenletes vastagságú, barnásrózsaszín húskészítmény. Metszéslapja homogén, felülete kissé fényes. |
Állomány: | A főzelék megfelelő sűrűségű, csomómentes. A tökszálak kellően átfőttek, puhák, jól rághatók. A feltét tapintásra rugalmas, se nem puha, se nem kemény. Ízleléskor jól rágható, lédús, szájban összeálló, rágási maradékot nem ad. |
Illat: | A főzelék intenzíven savanykás, illatában a kapor jól érezhető. A feltét illatában a bors és a paprika könnyen felismerhető, mellette a füstölt illat is harmonikusan érződik. |
Íz: | A főzelék savanykás, kapros, a só ízfokozó hatása kissé túlzó. A feltét ízében a bors és a fűszerpaprika jól kivehető, a füstölt ízzel jól harmonizál. |
Részletes összetétel/ anyaghányad nyilvántartás:
Daragaluska leves:
- Olaj (napraforgó)
- sertészsír
- tojás M
- rizs
- búzadara
- bors, fekete
- só
- ételízesítő (sómentes)
- fokhagyma
- sárgarépakocka
- vöröshagyma
- gyökérkocka
- karalábé
- zeller kocka
Tökfőzelék:
- Olaj (napraforgó)
- sertészsír
- tejföl
- búzaliszt
- édeske
- fűszerpaprika
- só
- ecet
- kapor
- vöröshagyma
- tök (gyalult) mirelit
Főtt baromfipálca