Pest megye- 88. számú vizsgálat - Klapka György Általános iskola - Főzőkonyha - Isaszeg
Pest megye- 88. számú vizsgálat - Klapka György Általános iskola - Főzőkonyha - Isaszeg
88. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Klapka György Általános iskola - Főzőkonyha
(2117 Isaszeg, Kossuth Lajos utca 85.)
A menü minősítése:
Menü: Grízgaluska leves, Finomfőzelék fasírttal és félbarna kenyérrel
A kitálalt menüről fényképfelvétel nem érkezett be.
Mintavétel ideje: 2020. november 24.
Mintavételi alap : 64 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 11-14 éves korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Eatrend Kft.
(2730 Albertirsa ,Pesti út 65.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Grízgaluska leves (331,0 g /adag)
Külső megjelenés: |
Az alaplé opálos, sárga színű, benne sok hosszúkás grízgaluska, sok apró karalábékocka és különböző alakú sárgarépa darab található. Tetején kevés világos zsiradékcsepp gyöngyözik, néhány zöldfűszer-szemcsét is tartalmaz.
Tetszetős.
|
|
Állomány: |
Az alaplé hígan folyó, a zöldségek enyhén túlfőttek, a grízgaluska rugalmas, kellően átfőtt.
|
|
Illat: |
Kellemesen aromás, fűszeres, a felhasznált zöldségekre jellemző, harmonikus.
|
|
Íz: |
Ízletes, zöldséglevesre jellemző, harmonikus.
|
|
Finomfőzelék fasírttal (341g + 64g /adag)
Külső megjelenés: |
Az alapszósz jellegének megfelelő, halvány drappos-sárga színű, fényes felületű. A sűrítés csomómentes, a zöldborsó szemek épek, különböző méretű sárgarépa kockák, valamint zöldfűszer-szemcsék láthatók. Tetszetős.
A feltét formázott, jellegzetes gömb alakú, sötétbarnára sült fasírtgolyó.
|
|
Állomány: |
Az alapszósz jellegénél kissé hígabb, a zöldborsó vegyes állományú, a sárgarépa kissé túlfőtt, néhány apró, sűrítésből eredő csomót tartalmaz. A feltét megfelelően átsült, külseje kérges, kemény, kissé nehezen rágható. A
belseje nem homogén, több ín és kötőszöveti hártyadarabot tartalmaz, rágási maradékot ad. Tapintásra olajos érzetű, vágáskor olajcsepp kiválás jelenik meg a felületén.
|
|
Illat: |
Kissé jellegtelen, a sárgarépa és zöldborsó illata kevésbé érződik, édeskés A feltét fűszeres, fokhagymás, olajban sült termékre jellemző. Kissé használt étolajra emlékeztető szag érezhető, nem teljesen friss érzetű.
Kevésbé harmonikus.
|
|
Íz: |
Édes, kissé jellegtelen, a zöldségek íze kevésbé érezhető. A só ízfokozó hatása nem érvényesül, nem teljesen harmonikus. A feltét olajban sült termékre jellemző, fűszerszegény, kenyér íze érződik benne, nem harmonikus.
|
|
Félbarna kenyér (29,0 g /adag)
Külső megjelenés: |
Formában sült, fél szelet kenyér, héja visszapuhult, barnára sült, alja világosabb, tiszta, szennyeződéstől mentes. A bélzet sok kisebb-nagyobb légüreget tartalmaz, viszonylag egyenletesen lazított, világos színű, benne néhány világosbarna korpaszemcse látható.
|
|
Állomány: |
Rugalmas, csomómentes, közel egyenletesen lazított, a héja visszapuhult, kissé nehezen rágható.
|
|
Illat: |
Jellegtelen, aromaszegény, enyhén savanykás.
|
|
Íz: |
Jellegtelen, a só ízfokozó hatása nem érvényesül.
|
|
Részletes összetétel/anyaghányad :
Grízgaluskaleves
- ételízesítő
- zöldborsó, mirelit
- zellerzöld
- sárgarépa
- vöröshagyma
- petrezselyemgyökér
- só, jódozott
- tojás
- búzadara
- zeller
- petrezselymzöld, csomós
Finomfőzelék
- liszt
- kristálycukor
- só, jódozott
- petrezselyemzöld
- zöldségkeverék finomfőzelékhez
- olaj
- tej, 1,5%
Fasírt
- sertés apróhús
- csirkecomb filé
- zsemlemorzsa
- félbarna kenyér
- bors, fekete
- fűszerpaprika
- só, jódozott
- fokhagmya
- vöröshagyma
- olaj
- tojás