null Pest megye - 83. számú vizsgálat - Erkel Ferenc Általános Iskola 1-es számú Kalória tálalókonyha - Gödöllő

Pest megye - 83. számú vizsgálat - Erkel Ferenc Általános Iskola 1-es számú Kalória tálalókonyha - Gödöllő

Pest megye - 83. számú vizsgálat - Erkel Ferenc Általános Iskola 1-es számú Kalória tálalókonyha - Gödöllő

83. számú vizsgálat (Tálalókonyha)

A mintavétel helye:
Erkel Ferenc Általános Iskola 1-es számú Kalória tálalókonyha (2100 Gödöllő, Szabadság tér 18.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 15,9 pont

 

 

Menü: Karfiolleves, Rizseshús savanyú uborkával, Alma

 

Mintavétel ideje: 2019. szeptember 18.

Mintavételi alap : 510 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály

A főzőkonyha neve, címe :
Kalória Kft. 4-es sz. főzőkonyha
(2100 Gödöllő, Dózsa György út 73.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Karfiolleves (252 g/adag)

Külső megjelenés:

Kevésbé tetszetős. Világos sárga opálos lében különböző méretű és alakú, kevésbé jól tisztított karfiol darabok, sárgarépa és fehér zöldség kocka, valamint kiskagyló tészta látható. Alján zöldfűszer szemcse, sok szétmálló
zöldség foszlány, tetején egyenletes eloszlásban, narancssárga zsírcseppek gyöngyöznek.

Állomány:

Az alaplé sűrítés nélküli, a zöldség széteső, szétmálló, a tészta túlfőtt, elpuhult, elázott.

Illat:

A karfiol illata dominál. A zöldségek, fűszerek illata gyengén érződik, kevésbé friss.

Íz:

Jellegzetes, kellően ízletes, fűszeres, aromás, a só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. Az összetevők túlfőttsége rontja az ízérzetet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rizseshús (244 g /adag)

Külső megjelenés:

Tetszetős. Fűszerpaprikától narancsos-barnára színezett, hosszúszemű rizsben, kevés sertéshús kocka, valamint néhány felpöndörödött növényi héjrész látható. A rizs pergős, nem összetapadt, a hús jól tisztított.

Állomány:

A rizs zömében puha, de néhány szem közepe ropog, kemény. A hús egyenletesen átfőtt, szálas, nem zsíros, az étel összhatásában kissé száraz.

Illat:

Elnevezéssel harmonizáló, nem teljesen harmonikus.

Íz:

A fűszerezéstől kissé savanykás, a hagyma, bors és paradicsom illata érződik.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Savanyú uborka (35 g /adag)

Külső megjelenés:

1 darab egész, egészséges, olajzöld színű, rücskös felületű, szennyeződéstől, kártevőktől mentes uborka.

Állomány:

Rugalmas, ropogós, nem megpuhult.

Illat:

Nem kellően harmonikus, intenzíven savanyú, a fűszerek illata jól érezhető.

Íz:

Kevésbé harmonikus, erősen savanyú.

 

 

 

 

 

 

 


Alma (197 g /adag)

Külső megjelenés:

Ép, egészséges, megfelelően érett, kártevőktől, sérüléstől mentes egész alma. Tiszta felületű, sárga-piros-narancssárga színű, cirmos.

Állomány:

Az alma megfelelően érett, ropogós, lédús. A gyümölcs héja nem kemény, jól rágható, friss érzetű.

Illat:

Harmonikus, intenzív, édes, savanykás.

Íz:

Az almafajtára jellemzően édeskés-savanykás ízű, intenzív, aromás. Harmonikus.

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Karfiolleves

  • étolaj
  • bors, őrölt
  • ételízesítő
  • csökkentett sótartalmús húsleves levespor
  • száraztészta
  • vöröshagyma
  • sárgarépakocka, mirelit
  • gyökérkocka, mirelit
  • karfiol, mirleit
  • petrezselyemzöld, mirelit
  • zellerkocka, mirelit
  • karalábékocka, mirelit

Rizseshús

  • sertéscomb
  • rizs
  • étolaj
  • őröltbors
  • pirospaprika
  • lecsókonzerv
  • vöröshagyma
  • fokhagyma, mirelit

Friss hírek

2025. április 30, szerda

Pest vármegye - 03. számú vizsgálat - Tálalókonyha (közétkeztető) - Budapest

Pest vármegye - 02. számú vizsgálat - Barlang Étterem - Budapest

Tovább >

2025. április 22, kedd

Tanúsító szervezet elismerése

Magyarországon az Öko EK rendelet által előírt ellenőrzési rendszer keretén belül két tanúsító szervezet ellenőrzése alatt tevékenykedhetnek az ökológiai gazdálkodást folytatni kívánó gazdálkodók. A 34/2013. VM rendelet alapján az ökológiai termelés, feldolgozás, forgalmazás ellenőrzési és tanúsítási tevékenység végzésére a NÉBIH jogosult tanúsító szervezetet elismerni.

Tovább >