null Pest megye – 49. számú vizsgálat – Pilis Játszóház Óvoda Tálalókonyha

Pest megye – 49. számú vizsgálat – Pilis Játszóház Óvoda Tálalókonyha

Pest megye – 49. számú vizsgálat – Pilis Játszóház Óvoda Tálalókonyha

49. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Pilis Játszóház Óvoda Tálalókonyha
(2721 Pilis Rákóczi út 42.)

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 12,0  pont

 

 

Menü: Paradicsomleves, Párizsi csirkemell, tavaszi rizs

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. november 2.

Mintavételi alap : 88 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 év

Főzőkonyha: TS Gastro Central Kft
(2737 Ceglédbercel Petőfi u. 6.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Paradicsomleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Pirosas-narancsos színű, fekete fűszerszemcséket tartalmazó kelleténél kissé hígabb sűrűségű, opálos leves tetején nagyobb mennyiségű apró zsiradékcsepp található. A levesben törtfehér színű betűtészta látható levesbetétként nagyon kis mennyiségben.
Állomány: A leves hígabb, a sűrítés egynemű, homogén, a kis mennyiségű tészta kissé túlfőtt.
Illat: A leves a paradicsomlevesre jellemző édes-savanykás illatú, fűszerezettség nem érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: A leves aromás, telt ízű, enyhén savanykás, túlédesített. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Párizsi csirkemell, tavaszi rizs (5-18 dkg /adag)

Külső megjelenés:

A hús nem egyenletesen aranybarna színűre sült, néhol erősebben megpirult, fekete szemcséket is tartalmazó párizsi bundával egyenletesen fedett, kb. 15 x 8,0 x 1 cm nagyságú, a bunda a szabályos hússzelethez jól tapad. A hús vágásfelülete törtfehér színű, kellően átsült.

A köretként tálalt tavaszi rizs törtfehér színű, hosszúkás szemekből álló rizs, ami jellemző, élénksárga kukoricaszemekkel, narancsos színű sárgarépadarabokkal és zöld színű zöldborsószemekkel egyenletesen elkevert, de a zöldségek mennyisége kevés. Egy-két villával könnyen szétnyomható csomót tartalmaz.
Állomány:

A bunda puha, kissé ázott, a hús rágós, száraz, kemény, nem megfelelően tisztított, hártyás részt tartalmaz.

A rizs egyenletesen átfőtt, puha, rugalmas, a zöldségek kissé összetöredezettek.
Illat: A bundázott húsra nem jellemző, erősen zsíros illatú. A zöldséges-rizsben a zöldségek illata nem érezhető. Idegen szag nem érezhető.
Íz: A bundázott hús zsíros ízű, a zöldséges-rizs üres ízű, a só ízfokozó hatása nem érvényesül, fűszerezettség nem érződik. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 167 adag :

Paradicsomleves
Olaj 0,5 l
Liszt 1,67 kg
Kristálycukor 6,68 kg
Fűszerpaprika 0,05 kg
Só 0,5 kg
Vöröshagyma 0,928 kg
Zeller 1,43 kg
Zellerzöld 0,33 csomó
Sűrített paradicsom 5, kg

Párizsi csirkemell, rizs
Csirkemell 11 kg
Olaj 4,14 l
Tojás 69 db
Liszt 2,76 kg
Só 0,27 kg

Rizs 12,5 kg
Mexikói zölség keverék 10,67 kg

 

 

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >