Pest megye - 25. vizsgálat - Délegyháza - Napsugár Óvoda
Pest megye - 25. vizsgálat - Délegyháza - Napsugár Óvoda
25. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Napsugár Óvoda (2337 Délegyháza, Árpád u. 6.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
átlag feletti |
átlagos |
ÁTLAG ALATTI |
nem |
Menü: Lebbencsleves, finomfőzelék, sült virsli, kenyér, felvágottas zsemle Mintavétel ideje: 2015. április 14. Napi adag: 134 adag/ebéd Főzőkonyha: Napsugár Óvoda (2337 Délegyháza, Árpád u. 6.) |
Részletes érzékszervi minősítés:
Lebbencs leves (0,2 l/adag)
Külső megjelenés: |
Narancs-piros színű alaplében sok különböző méretű (egész, és töredezett), pirított lebbencstészta, néhány kisebb krumpli kocka, és zöldfűszer foszlányok. Tetején sok piros zsírcsepp, alján színes fűszerszemcsék. |
Állomány: |
A lé enyhén zavaros, zsíros hatású, a tészta túlfőtt, a krumpli megfelelően puha. |
Illat: |
Pirospaprika illata dominál, hagymás, „zsíros”. |
Íz: |
Paprikás, rántásos, ízfokozó íze érezhető. |
Finom főzelék, sült virsli (0,2 l + 1 darab/adag)
Külső megjelenés: |
Fakó drapp színű, sűrű főzelék alapban mirelit zöldségkeverék (sárgarépa, zöldborsó, fehérrépa). |
Állomány: |
A főzelék kellően sűrű, csomómentes. A sárgarépa túlfőtt, kissé széteső. A borsó és a fehérrépa megfelelően puha. A virsli puha, pépes, rugalmatlan. A sült virslire jellemző „kéreg” nem érezhető. A metszéslapja kissé lyukacsos, néhány kisebb kötőszöveti hártya látható. |
Illat: |
Főtt sárgarépa illat dominál, enyhén édeskés. A virsli jellegének megfelelő, kissé gyenge. |
Íz: |
A sárgarépa és a tejes főzelékalap íze dominál. Édeskés, kissé jellegtelen. |
Kenyér (1 szelet/adag)
Külső megjelenés: |
Kb. 2 cm vastag egész szelet kenyér. Bélzete világos, törtfehér, a héja aranysárga, alján sötétbarna égett szemcsék láthatók. |
Állomány: |
Bélzete jól lazított, több kisebb-nagyobb lyuk látható. Megfelelően átsült, a héja visszapuhult. Kissé száraz. |
Illat: |
Gabonaillatú, kissé élesztős. Idegen illattól mentes. |
Íz: |
Kenyérre jellemző, enyhén élesztős, idegen íztől mentes. |
Uzsonna: Felvágottas zsemle (1 darab/adag)
Külső megjelenés: |
Aranysárgára sült, jellegzetes alakú vizes zsemle mindkét fele margarinnal megkenve, benne egy vékony szelet felvágott. A zsemle héja ropogós,”cserepes”. A felvágott metszéslapján rózsaszín húspépben sötétebb rózsaszínű hús- és fehér szalonna szemcsék láthatók mozaikos eloszlásban. |
Állomány: |
A zsemle friss, ropogós, puha. A felvágott rugalmasan puha, néhány porcdarabkákat tartalmaz. A margarin szájpadláshoz tapad. |
Illat: |
Az összetevőkre jellemző, idegen illat nem érezhető. |
Íz: |
A felvágott íze alig érezhető, a margarin enyhén édeskés íze dominál. A zsemle friss, jellegzetes, tiszta. |
Részletes összetétel/anyaghányad: |
Lebbencs leves (10 adag) bors - 0,001 kg burgonya - 0,3 kg fodros nagykocka - 0,08 kg vöröshagyma - 0,03 kg petrezselyemzöld - csomó pirospaprika - 0,003 kg só - 0,012 kg szalonna - 0,04 kg lecsó - 0,03 kg
Finomfőzelék (10 adag) bors - 0,001 kg finomfőzelék alap - 2 kg finomliszt - 0,14 kg napraforgóolaj - 0,06 l petrezselyemzöld - csomó só - 0,018 kg tej - 1 l
Uzsonna: Felvágottas zsemle (10 adag) margarin - 0,15 kg olasz felvágott - 0,4 kg zsemle - 10 darab |