Pest megye- 17.vizsgálat - Nagykőrös - Toldi Miklós Élemiszeripari Szakközépiskola, Szakiskola
Pest megye- 17.vizsgálat - Nagykőrös - Toldi Miklós Élemiszeripari Szakközépiskola, Szakiskola
17. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakképzőiskola, Szakiskola és Kollégium (Nagykőrös, Ceglédi út 24.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
átlag |
átlagos |
ÁTLAG |
nem |
|
Menü: Lebbencs leves, erdélyi rakott káposzta Mintavétel ideje: 2013. május 21. Napi adag: Főzőkonyha: helyben |
|
Részletes érzékszervi minősítés:
Lebbencs leves (0,4 l/adag)
Külső megjelenés: |
Leve enyhén opálos, paprikától világos sárgás-barnára színezett, a paprikaszemcsék és a fűszerkeverék leülepedett az aljára. A tésztája pirított, világosbarna, fodros nagykocka, melyből alig található egész darab. A fodrok leváltak két oldalon. A tészta túlsúlyban van. A burgonya, a petrezselyemgyökér és sárgarépa szabálytalan alakúra és nagyságúra szelt. Néhány piros és fehér paprikadarab is van benne. A sárgarépa élénk narancssárga, a burgonya sárgás, a petrezselyemgyökér fehér. Apró zöld petrezselyemlevél és kevés paprikától pirosasra színezett zsiradék van a tetején. |
Állomány: |
A leve hígan folyó, a zöldségek kellően átfőttek. A tészta átfőtt, darabokra esett. |
Illat: |
Kevésbé jellegzetes, pirított tészta illata erősebb, minden idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Kellemesen sós, kevésbé harmonikus, az ételízesítő kissé intenzívebb, ami gyengíti a pirított lebbencsre jellemző ízt, minden idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel: |
|
Erdélyi rakott káposzta (0,2 kg/adag)
Külső megjelenés: |
Kb. 8x8 cm-es kocka alapú, rétegezett, rakott káposzta. Az egyenletesen vékonyra szeletelt savanyúkáposzta-rétegek között paprikától narancsos-pirosasra színezett rizs és lecsókolbász szeletek vannak. A kolbász barnásvörös. Tetejét fehér tejfölréteg fehéresre színezi. |
Állomány: |
A savanyúkáposzta ropogós, a rizs szétfőtt, kissé mászkos. A kolbászkarikák héja rágós, tölteléke jól átfőtt, kissé mócsingos. |
Illat: |
Nem harmonikus, illatában a savanyúkáposzta dominál. A kolbászon bőrkeszag érezhető. |
Íz: |
A tetején levő tejfölös rész kissé állott érzetű, enyhén kesernyés. A belső káposztarétege jellegzetes, savanykás, jól átfőtt, kellemesen sós. A kolbász nem jó érzetű, bőrkeíz érezhető, emellett rágós índarabok érezhetőek benne, rágási maradéka jelentős. |
Részletes összetétel: |
|