null Példaértékű összefogás az állatok megmentéséért

Példaértékű összefogás az állatok megmentéséért

Példaértékű összefogás az állatok megmentéséért
2012. április 4, szerda

Állatvédelmi Hatóság, a civilállatvédők és a Székkutasi Önkormányzat példaértékű együttműködése és összefogása megmenti a rossz körülmények közé került kutyusok életét.

2012. 04. 01-én, vasárnap bejelentés érkezett a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság Hódmezővásárhelyi Kerületi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal kerületi főállatorvoshoz, hogy Székkutason kb. 40 ebet tartanak nem megfelelő körülmények között. A hatóság a rendőrséggel közösen ellenőrzést tartott majd a hatósági állatorvosa azonnali hatállyal elrendelte az ebek 14 napos helyszíni megfigyelését, a járványügyi helyzet megelőzésére, mivel a kutyák veszettség elleni oltása nem volt igazolható.

Ezt követően az állatok megmentése érdekében – példaértékű összefogással – a Hatósági Főállatorvos, a Felelős Állattartás Nemzeti Civil Program vezetője, Lakos György úr és a Székkutasi Önkormányzat együtt dolgozott ki egy intézkedési tervet, mellyel biztosítható a szabadon kószáló ebek befogása mobil kerítések segítségével, illetve ugyanitt a 14 napos megfigyelés is megvalósítható. Ez alatt az ebek állategészségügyi ellátása is megkezdődhet. A megfigyelési idő letelte után az oltott, transzponderrel jelölt állatok – az egyed viselkedésének vizsgálata után és szerint - ideiglenes, illetve végső gazdához kerülhetnek, minden esetben ivartalanítási kötelezettség vállalásával.

A sajtóban megjelent rémhírekkel ellentétben szóba sem került a kutyák leölése, ellenben az összefogás, a hatóság és a civilállatvédők együttműködése bizonyítja, hogy a Székkutasihoz hasonló sajnálatos esetek is végződhetnek jól.


Friss hírek

Szántóföldi fajtaelismerő díszokiratok átadása
2021. november 26, péntek

Szántóföldi fajtaelismerő díszokiratok átadása

Ünnepélyes keretek között adta át a fajtaelismerő díszokiratokat 21 fajtanemesítő cég képviselőjének dr. Nagy István agrárminiszter, Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke. A Zamárdiban tartott rendezvényt országos szakembertalálkozó kísérte, valamint kihelyezett ülést tartott a Fajtaminősítő Bizottság Szántóföldi Szekciója.

Tovább >

Madárparkban is megjelent a madárinfluenza
2021. november 25, csütörtök

Madárparkban is megjelent a madárinfluenza

A keszthelyi Festetics-kastély elkerített madárparkjában is megjelent a madárinfluenza. Az állategészségügyi szakemberek, a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében, a mintegy 380 fogságban tartott vadmadárból álló állomány felszámolását haladéktalanul megkezdték.

Tovább >