null Példaértékű összefogás az állatok megmentéséért

Példaértékű összefogás az állatok megmentéséért

Példaértékű összefogás az állatok megmentéséért
2012. április 4, szerda

Állatvédelmi Hatóság, a civilállatvédők és a Székkutasi Önkormányzat példaértékű együttműködése és összefogása megmenti a rossz körülmények közé került kutyusok életét.

2012. 04. 01-én, vasárnap bejelentés érkezett a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság Hódmezővásárhelyi Kerületi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal kerületi főállatorvoshoz, hogy Székkutason kb. 40 ebet tartanak nem megfelelő körülmények között. A hatóság a rendőrséggel közösen ellenőrzést tartott majd a hatósági állatorvosa azonnali hatállyal elrendelte az ebek 14 napos helyszíni megfigyelését, a járványügyi helyzet megelőzésére, mivel a kutyák veszettség elleni oltása nem volt igazolható.

Ezt követően az állatok megmentése érdekében – példaértékű összefogással – a Hatósági Főállatorvos, a Felelős Állattartás Nemzeti Civil Program vezetője, Lakos György úr és a Székkutasi Önkormányzat együtt dolgozott ki egy intézkedési tervet, mellyel biztosítható a szabadon kószáló ebek befogása mobil kerítések segítségével, illetve ugyanitt a 14 napos megfigyelés is megvalósítható. Ez alatt az ebek állategészségügyi ellátása is megkezdődhet. A megfigyelési idő letelte után az oltott, transzponderrel jelölt állatok – az egyed viselkedésének vizsgálata után és szerint - ideiglenes, illetve végső gazdához kerülhetnek, minden esetben ivartalanítási kötelezettség vállalásával.

A sajtóban megjelent rémhírekkel ellentétben szóba sem került a kutyák leölése, ellenben az összefogás, a hatóság és a civilállatvédők együttműködése bizonyítja, hogy a Székkutasihoz hasonló sajnálatos esetek is végződhetnek jól.


Friss hírek

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih
2022. június 29, szerda

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök. A szakemberek elrendelték az állatállomány forgalmi korlátozását és több mint 1700 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hibák kijavításáig az ellenőrzött kistermelői tevékenységét is felfüggesztette a Nébih.

Tovább >

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket
2022. június 27, hétfő

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében június eleje óta nem volt újabb madárinfluenza-kitörés, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) feloldotta az összes védőkörzetet. Bár a járványügyi helyzet jelenleg kedvező, ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet.

Tovább >