null Országos halászati ellenőrzést tartott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Országos halászati ellenőrzést tartott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Országos halászati ellenőrzést tartott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
2012. július 30, hétfő

2012. július 27-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálásával országos átfogó halászati ellenőrzést tartottak a megyei kormányhivatalok és a megyei rendőrhatóságok a Nemzeti Adó-és Vámhivatallal együttműködve.

A március 31-én lefolytatott országos átfogó halászati ellenőrzés jó tapasztalatainak eredményeként, a megyei kormányhivatalok halászati, valamint élelmiszerlánc-felügyeleti  hatóságai – a rendőrhatósággal és az adóhatósággal közösen – mintegy 80 munkacsoportban ismét kora reggeltől késő estig ellenőrizték a halászati-horgászati tevékenységet, és a halforgalmazó helyeket.

A korábbi ellenőrzéshez hasonlóan a hatóságok, mind a jelentős és horgászok által közkedvelt horgászvizeken, mind pedig a félreeső, ám horgászatra még alkalmas kisebb vízterületeken folytatták ellenőrzési tevékenységüket. A vizsgálat a halászati-horgászati tevékenység minden részletére kiterjedt, így a halászat, horgászat jogszerű folytatásához szükséges okmányok meglétére, a fogás szabályszerűségére, a fogott hal vizsgálatára és a fogás megfelelő dokumentálására is. A fentieken túl az adóhatóság közreműködésével ellenőrzések folytak jelentősebb halforgalmazó helyeken (halsütödék, éttermek, halárusító helyek stb.) is, melynek során a kifogott hal közcélú élelmiszerként történő biztonságos felhasználásának feltételeit is vizsgálták az erre specializálódott hatósági szakemberek.

A megismételt, mindazonáltal újabb vizsgálati szegmenssel kibővített hatósági ellenőrzés célja az volt, hogy a hatósági jelenléten keresztül is felhívja a horgászok és halászok, valamint a halforgalmazók figyelmét a vonatkozó jogszabályi rendelkezések és etikai normák betartásának fontosságára, ennek révén is megszüntetve a hal fogásával kapcsolatos jogszabálysértéseket, továbbá elérve, hogy a hal – a nyomon követhetőség szabályait betartva – biztonságos, minőségi élelmiszerként kerülhessen a fogyasztók asztalára.

Az országos halászati ellenőrzés tapasztalatairól a halászati hatóság a későbbiekben tájékoztatja a nyilvánosságot.
 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Földművelésügyi Igazgatóság


Friss hírek

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!
2022. augusztus 2, kedd

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!

Sokan szeretnék házi kedvencüket magukkal vinni a külföldi nyaralásra. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kisállat utaztatásra is léteznek egységes Európai Uniós szabályok, a különböző országok pedig speciális feltételeket is előírhatnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a kutyák, macskák és görények külföldi utaztatásáról.

Tovább >

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban
2022. július 19, kedd

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban

A Szupermenta termékteszt programban étrend-kiegészítőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a csomagoláson ígért omega-3 zsírsavak mennyisége minden étrend-kiegészítő esetében megfelelt a jelölt értéknek. A 21 tesztelt termék közül azonban 17-nél fordultak elő jelölési hibák, és több esetben a felhasznált adalékanyagok minősége sem felelt meg az uniós specifikációs rendelet előírásainak.

Tovább >