null Országos Főállatorvos: „A termelők is tehetnek a fipronil ügy mielőbbi lezárásáért!”

Országos Főállatorvos: „A termelők is tehetnek a fipronil ügy mielőbbi lezárásáért!”

2017. augusztus 25, péntek

A Magyarországot is elért fipronil szennyezési eset kapcsán folyamatosak a vizsgálatok és a továbbiakban is fokozottan ellenőrzi a hatóság az ágazat valamennyi szegmensét. Az EU élelmiszerbiztonsági alapelveinek megfelelően az elsődleges felelősség a vállalkozóké, ezért az Országos Főállatorvos felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy, ha illegális állatgyógyászati készítménnyel, vagy – gyanújuk szerint, a szerhamisítási ügy jóhiszemű áldozataként – hamisított készítménnyel kezelték állományukat, akkor, felelős élelmiszervállalkozóként, saját hatáskörben hívják vissza termékeiket a kereskedelemből.

A fipronil szennyezési ügy mostanra számos Európai Uniós tagállamot elért. A hazai élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az eset kezdete óta fokozottan vizsgálja az ágazatot, folyamatosan zajlanak mind a laboratóriumi, mind a nyomon követési vizsgálatok.

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy, az EU-s élelmiszerbiztonsági alapelveknek megfelelően, az elsődleges felelősség a vállalkozásoké. Az Országos Főállatorvos ezúton felhívja minden baromfitartó figyelmét, hogy amennyiben feketén beszerzett illegális állatgyógyászati készítménnyel, vagy – gyanújuk szerint, a szerhamisítási ügy jóhiszemű áldozataként – hamisított készítménnyel kezelték állományukat, akkor saját hatáskörben hívják vissza termékeiket a kereskedelemből.

A hatóság – az elmúlt napokban feltárt esetek miatt – folytatja a magyarországi vállalkozások, telepek fokozott ellenőrzését.

Forrás: FM sajtóiroda


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >