null Öko minősítésű állomáson végzi a jövőben az öko vetőmagok kísérleteit a Nébih

Öko minősítésű állomáson végzi a jövőben az öko vetőmagok kísérleteit a Nébih

2022. december 13, kedd

Idén ősszel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fertődi Fajtakísérleti Állomása megszerezte az ökológiai minősítést. A fejlesztéssel lehetővé vált, hogy a hatóság az ökológiai gazdálkodás elvei alapján beállított kísérleteket végezzen, valamint hatékonyan vizsgálhassa az ökológiai gazdálkodásra különösen alkalmas fajtákat. Az átállást szakmai konferenciával egybekötött rendezvénnyel ünnepelte a hivatal december 12-én Zamárdiban.

A Nemzeti Cselekvési Terv az ökológiai gazdálkodás fejlesztéséért célkitűzései között egyaránt szerepel az ökológiai vetőmagpiac és az ökológiai takarmányhozzáférés hazai fellendítése, mely feladatokat az Agrárminisztérium megbízásából a Nébih fogja megvalósítani. A hivatal által kezelt öko vetőmag adatbázisban jelenleg 13 faj (többnyire zöldségfajok) 22 fajtája található. Magyarország termőterületének mintegy 0,04%-án zajlik ökológia vetőmag-előállítás, az elmúlt 5 év adatai szerint 20 faj 50 fajtáját állítják elő 1300-2200 hektár nagyságban.

Az ökológia gazdálkodás során különösen fontos szerepe van a helyes fajtaválasztásnak. Olyan jó ellenálló képességgel rendelkező fajtákat kell előtérbe helyezni, amelyek kisebb kártétel mellett is jól teremnek. Szintén mérvadó, hogy jó legyen a gyomelnyomó képességük, valamint jól tűrjék a mechanikai gyomszabályozást is. További meghatározó kritérium még, hogy a kiválasztott fajta toleráns legyen a kiváló termésmennyiség eléréséhez szükséges tápanyag-utánpótlással és az aszállyal vagy akár a nagy mennyiségű csapadékkal szemben is. 

Annak érdekében, hogy teret és lehetőséget kapjanak az ökológiai gazdálkodás elvei alapján beállított kísérletek, valamint olyan fajták vizsgálatai, amelyek ökológiai gazdálkodásra különösen alkalmasak a Nébih fertődi Fajtakísérleti Állomásának teljes, csaknem 20 hektáros területére megszerezte az öko minősítést. Ennek köszönhetően a jövőben az ökológiai gazdálkodásra alkalmas fajták vizsgálata az első ökológiai fajtakísérleti állomáson történhet majd Fertődön. A fajtavizsgálaton túl a Nébih szakemberei információkkal és a fajtaválasztásban történő segítségnyújtással is támogatják az ökológiai gazdálkodókat.  

A hivatal elnyerte a Vidékfejlesztő Program „VP4-11.1.1.-11.2.1.-21 Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” pályázatát.  A támogatás számottevő segítséget jelent a szükséges további fejlesztések, beruházások végrehajtásában. 

Az öko minősítés elnyerését szakmai konferenciával egybekötött rendezvénnyel ünnepelte a Nébih december 12-én Zamárdiban. Az eseményen többek között a hazai ökológiai nemesítés helyzetéről, az ökológiai gazdálkodás kilátásairól, valamint az ökológiai Fajtakísérleti Állomás jövőbeli terveiről hallhattak előadásokat a résztvevők.


A rendezvényen készült képek


Friss hírek

2024. április 22, hétfő

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.

Tovább >

2024. április 22, hétfő

Vegyes eredményekkel és számos szankcióval zárult az idei tavaszi szezonális ellenőrzés

Március 1. és április 1. között tavaszi szezonális ellenőrzés zajlott az egész országban. A Nébih irányításával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek 2420 ellenőrzést végeztek, több mint 15 millió forint értékben szabtak ki bírságot, és mintegy 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hatósági felügyelők leggyakrabban higiéniai, nyomonkövethetőségi és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak. Laboratóriumi vizsgálat céljából a húsvéti időszak népszerű termékeit: a tormákat és a sonkákat vették górcső alá. A cél az volt, hogy az ünnepek alatt is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára.

Tovább >