null Nyilvános konzultációt indított az EFSA a nitrózaminokkal kapcsolatban

Nyilvános konzultációt indított az EFSA a nitrózaminokkal kapcsolatban

2022. november 17, csütörtök

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nyilvános konzultációt hirdetett a nitrózaminok kockázatértékeléséről szóló véleménytervezetére vonatkozóan.

A nitrózaminok az élelmiszerekben az élelmiszer-előkészítés és -feldolgozás során képződhetnek. Számos élelmiszerben előfordulhatnak, például pácolt húskészítményekben, feldolgozott halban, kakaóban, sörben és más alkoholos italokban, feldolgozott zöldségekben, gabonafélékben, tejtermékekben, vagy fermentált, pácolt és fűszerezett ételekben.

Egyes nitrózaminok genotoxikusak és rákkeltőek lehetnek. Az EFSA véleménytervezetében értékeli az élelmiszerekben jelenlévő nitrózaminokból eredő közegészségügyi kockázatokat. A véleménytervezet szerint a nitrózaminok étrendi expozíciója minden korcsoportban aggodalomra adhat okot. 

Az EFSA 2022. november 22-ig várja a hozzászólásokat a véleménytervezettel kapcsolatban.

További információ: Public consultation on nitrosamines in food: draft opinion explained | EFSA (europa.eu)
 


Friss hírek

2023. szeptember 19, kedd

Faanyag nyomon követéséhez alapvetően szükséges adatok

A tűzifaszezon közeledtével a faanyag útjának nyomon követése a kitermelés helyétől egészen a kandallóig egyre fontosabb minden érintett szereplő számára. A faanyag kereskedelmi lánc szereplők felügyeletét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Erdészeti Igazgatósága, mint kijelölt erdészeti hatóság látja el. A Nébih ellenőrzései arra világítottak rá, hogy a feltárt hiányosságok, szabálytalanságok mögött mindig tetten érhető a faanyag nyomon követéséhez használt adatkörök, az azokból összeállított nyilvántartások elégtelensége. 

Tovább >

2023. augusztus 31, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2023.08.31.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >