null Nyaralásból hazaérkezve is érvényesek a szigorú növényegészségügyi előírások

Nyaralásból hazaérkezve is érvényesek a szigorú növényegészségügyi előírások

Nyaralásból hazaérkezve is érvényesek a szigorú növényegészségügyi előírások
2021. július 6, kedd

A nyári szezon során megnő a külföldi utak iránti érdeklődés, sokan szeretnének különféle növényeket hazahozni emlékbe. Éppen ezért az utazás megszervezése előtt érdemes tájékozódni a növényegészségügyi követelményekről, főképpen, ha harmadik országból szándékozunk növényt, növényi terméket behozni saját célra vagy családtagjaink számára. Az utasok nem is sejtik, hogy a csomagjukba, bőröndjükbe rejtett növények milyen nagy veszélyt hordozhatnak a rajtuk lévő nem-honos növénykárosítókkal.

Komoly gazdasági és természeti károkat okozhatnak azok az egzotikus tájakról származó, természetben gyűjtött, piacon vagy akár az üzletben vásárolt, ültetésre szánt növények és termések, amelyek hazánkban nem honos növénykárosítókat hozhatnak magukkal. A külföldi utazások megnövekedett száma – különösen a nyári szezonban – fokozza a kockázatot, hiszen egyetlen növényi hajtás vagy termés is potenciális veszélyforrás lehet. Az Európai Unió növényegészségügyi rendszere éppen ezért 2019 óta szélesebb körben korlátozza ezen áruk saját célú behozatalát EU-n kívüli harmadik országokból. 

Behozatali kategóriák
A növényegészségügyi rendelkezésekkel érintett növények, növényi termékek és egyéb anyagok köre három csoportra osztható: behozni tilos, növényegészségügyi bizonyítvány köteles, illetve ezen okmány kötelezettsége alól mentes.
Ennek értelmében, bizonyos magas kockázatú növényeket tilos behozni az Európai Unión kívüli országokból. Ilyen például a burgonya, a szőlőoltvány, a szőlő étkezésre szánt nyers levele, a leveles citrom, számos ültetésre szánt fás szárú növény, stb. A teljes listát a 2019/2072/EU rendelet VI. melléklete és a 2018/2019/EU rendelet tartalmazza.
A legtöbb növény előzetes növényegészségügyi vizsgálatát követően, a származási ország illetékes hatósága által kiállított növényegészségügyi bizonyítvány kíséretében behozható. Ez a dokumentum igazolja, hogy a növények mentes az uniós zárlati és vizsgálatköteles nemzárlati károsítóktól, így biztonsággal behozhatóak.

A bizonyítvány-köteles áruk listáját a 2019/2072/EU rendelet XI. mellékletének A. és B. része tartalmazza. Többek között ebbe a kategóriába tartozik:
•    minden ültetésre szánt növény (pl. cserepes növény, vetőmag, növényi hajtások),
•    gyümölcsök és zöldségfélék (pl. nektarin, mangó, alma, paradicsom, cukkini),
•    számos növényi termék (pl. virágcsokor, friss fűszernövény)

Nem kell növényegészségügyi bizonyítvány:
•    az ananász, a banán, a datolya, a durián és a kókusz termése,
•    a feldolgozott növényi termékek (pl. aszalványok, szárítmányok, tartósított zöldségek és gyümölcsök), továbbá
•    a Svájcból érkező növények, növényi termékek esetében.

Az Európai Unióhoz tartozó külső területek (pl. Kanári szigetek) ez esetben kivételt képeznek, az innen érkező növényekre nem vonatkozik a mentesség. 
Néhány bizonyítvány-köteles áru bármely határállomáson behozható, azonban a növények többsége kizárólag Növényegészségügyi Határállomáson keresztül érkezhet, saját célú fogyasztás, felhasználás esetén is. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy ha az árut nem kíséri növényegészségügyi bizonyítvány, az EU területére nem hozható be és visszautasításra vagy elkobzásra kerül!

„Kis mennyiség”
A személyes fogyasztásra szánt zöldség- és gyümölcsfélék kis mennyiségben (5 kg alatt, ill. 1 darab) történő behozatalához nem szükséges növényegészségügyi bizonyítvány. Ez az engedmény kizárólag tapadó talajjal nem szennyezett termések és fogyasztható növényi részek esetében érvényes. Az intézkedés kizárólag az utazók poggyászában érkező árukra és csak magyarországi határátlépés esetén visszavonásig érvényes. A kis mennyiség nem alkalmazható azon növények esetében, amelyeket nem friss fogyasztásra szánnak (pl. ültetésre szánt növények, vágott virágok, stb)!

EU-ból származó növények
Az előírások az Európai Unión belülre nem vonatkoznak, azonban ha harmadik országon keresztül történik a hazautazás, akkor valamilyen hiteles dokumentummal (pl. számla, blokk, növényútlevél) szükséges igazolni a növény származását. Ennek hiányában az áru visszautasításra vagy elkobzásra kerül!
Jó példa erre egy görögországi nyaralás, melynek során egy cserepes leandert szeretnénk hazavinni kiskerti gyűjteményünkbe, és utunk Szerbián keresztül vezet Magyarországra.  Ez esetben nagyon fontos, hogy be tudjuk mutatni a behozni szándékozott növény származását igazoló dokumentumot.

A nem-honos károsítók akaratlan behurcolása hatalmas veszélyt jelenthet a hazai növénykultúrára és gazdaságra egyaránt. Közös érdekünk, hogy csökkentsük ennek kockázatát, ezért javasoljuk, hogy a külföldi nyaralásukról ne hozzanak magukkal semmilyen növényt, növényi terméket uniós vagy harmadik országokból. Még abban az esetben sem, ha a növények teljesen egészségesnek tűnnek, hiszen számos olyan károsító ismert, melyek tünetmentesen fertőznek.

Kapcsolódó jogszabály:
Az említett rendeletek hatályos változata magyar nyelven is elérhető az alábbi oldalon:
https://eur-lex.europa.eu 

Friss hírek

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket
2022. június 27, hétfő

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében június eleje óta nem volt újabb madárinfluenza-kitörés, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) feloldotta az összes védőkörzetet. Bár a járványügyi helyzet jelenleg kedvező, ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet.

Tovább >

Bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett terület hazánkban
2022. június 23, csütörtök

Bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett terület hazánkban

A kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt, az előreláthatóan továbbra is csapadékszegény időjárásra való tekintettel a hatóság 2022. június 24-től kiterjeszti a tűzgyújtási tilalmat Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre is. A korlátozás Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is tovább él.

Tovább >