Nógrád vármegye - 33. számú vizsgálat - Kodály Főzőkonyha - Salgótarján
Nógrád vármegye - 33. számú vizsgálat - Kodály Főzőkonyha - Salgótarján
33. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Kodály Főzőkonyha
(3100 Salgótarján, Mártírok útja 3/a)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 16,0 pont |
Menü: Csontleves, Zöldborsós sertéstokány, rizs köret
Mintavétel ideje: 2022.03.24.
Mintavételi alap : 960 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-10 éves
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Szakácstündér Vendéglátó, Szolgáltató és Gazdasági Tanácsadó Kft.
(7400 Kaposvár, Cseri út 4.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Csontleves (335,3 g/adag)
Külső megjelenés: | Az alaplé világossárga színű, áttetsző, benne viszonylag sok, közel azonos nagyságúra darabolt sárgarépa és fehérgyökér zöldségek láthatók. Apró zöldfűszer darabokat, valamint fekete fűszerszemcséket tartalmaz. A levesbetét cérnametélt, közel azonos hosszúságúak, mennyisége viszonylag sok, különálló szálakból áll. Tetszetős. |
Állomány: | Az alaplé hígan folyó, jellegének megfelelő, a zöldségek kellően átfőttek, a levesbetét puha, jól rágható. |
Illat: | A zöldségek illata intenzíven érezhető, tiszta, harmonikus, friss érzetű. |
Íz: | A zöldségek íze intenzív, a fűszerezés megfelelő, a tészta natúr jellegű. A só ízfokozó hatása közel megfelelően érvényesül. |
Zöldborsós sertéstokány, rizs köret (227 g + 214 g/adag)
Külső megjelenés: | A rizs törtfehér színű, néhány pirultabb barnás szemet tartalmaz, felülete matt. Nem pergős, zömében összetapadt, de könnyen szétnyomható csomókat tartalmaz. A tokány sűrű barnás szaftjában, különböző méretű, 4-6 cm-es sertéshús csíkok, némelyik kevésbé jól tisztított és sok zöldborsó található. Tetszetős megjelenésű. |
Állomány: | A rizs kissé tapadós, de puha, kellően átfőtt, rágáskor kissé száraz érzetű. A szaft sűrű, a zöldborsó kellően átfőtt, a hús puha, jól rágható. |
Illat: | A rizs natúr jellegű, de kissé égett mellékszag érezhető, kevésbé harmonikus. A tokányban a hús, fűszerezés, paprika illata intenzíven érezhető, a borsó könnyen felismerhető. Tiszta, harmonikus, friss érzetű. |
Íz: | A rizs natúr ízvilágú, de enyhe égett íz érezhető. A tokány ízében a hús, a zöldborsó és a hagyma jól érezhető. A só ízfokozó hatása közel megfelelően érvényesül, kissé borsos. Összességében nem teljesen harmonikus. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Csontleves:
- karalábékocka, mirelit
- paszternák kocka, mirelit
- petrezselyem zöldje, friss
- tisztított zeller kocka, friss
- sertés húsos csont
- jódozott só
- őrölt feketebors
- Knorr delikát, sómentes
- sárgarépa, hasáb, karika, kocka, tartósítószer mentes tisztított
Levesbetét tészta:
- durum tészta, levesbetét
- jódozott só
Rizs:
- étolaj
- rizs A, lédig
- jódozott só
Zöldborsós sertéstokány:
- zöldborsó, I. osztály, mirelit
- tisztított vöröshagyma, kocka, friss
- sertés comb, kockázott
- petrezselyem zöldje, friss
- étolaj
- búza finomliszt
- jódozott só
- őrölt feketebors