null Nógrád vármegye - 33. számú vizsgálat - Kodály Főzőkonyha - Salgótarján

Nógrád vármegye - 33. számú vizsgálat - Kodály Főzőkonyha - Salgótarján

Nógrád vármegye - 33. számú vizsgálat - Kodály Főzőkonyha - Salgótarján

33. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Kodály Főzőkonyha
(3100 Salgótarján, Mártírok útja 3/a)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,0 pont

Menü: Csontleves, Zöldborsós sertéstokány, rizs köret

Csontleves, Zöldborsós sertéstokány, rizs köret

Mintavétel ideje: 2022.03.24.

Mintavételi alap : 960 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-10 éves

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Szakácstündér Vendéglátó, Szolgáltató és Gazdasági Tanácsadó Kft.
(7400 Kaposvár, Cseri út 4.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Csontleves (335,3 g/adag)

Külső megjelenés: Az alaplé világossárga színű, áttetsző, benne viszonylag sok, közel azonos nagyságúra darabolt sárgarépa és fehérgyökér zöldségek láthatók. Apró zöldfűszer darabokat, valamint fekete fűszerszemcséket tartalmaz. A levesbetét cérnametélt, közel azonos hosszúságúak, mennyisége viszonylag sok, különálló szálakból áll. Tetszetős.
Állomány: Az alaplé hígan folyó, jellegének megfelelő, a zöldségek kellően átfőttek, a levesbetét puha, jól rágható.
Illat: A zöldségek illata intenzíven érezhető, tiszta, harmonikus, friss érzetű.
Íz: A zöldségek íze intenzív, a fűszerezés megfelelő, a tészta natúr jellegű. A só ízfokozó hatása közel megfelelően érvényesül.

 

Zöldborsós sertéstokány, rizs köret (227 g + 214 g/adag)

Külső megjelenés: A rizs törtfehér színű, néhány pirultabb barnás szemet tartalmaz, felülete matt. Nem pergős, zömében összetapadt, de könnyen szétnyomható csomókat tartalmaz. A tokány sűrű barnás szaftjában, különböző méretű, 4-6 cm-es sertéshús csíkok, némelyik kevésbé jól tisztított és sok zöldborsó található. Tetszetős megjelenésű.
Állomány: A rizs kissé tapadós, de puha, kellően átfőtt, rágáskor kissé száraz érzetű. A szaft sűrű, a zöldborsó kellően átfőtt, a hús puha, jól rágható.
Illat: A rizs natúr jellegű, de kissé égett mellékszag érezhető, kevésbé harmonikus. A tokányban a hús, fűszerezés, paprika illata intenzíven érezhető, a borsó könnyen felismerhető. Tiszta, harmonikus, friss érzetű.
Íz: A rizs natúr ízvilágú, de enyhe égett íz érezhető. A tokány ízében a hús, a zöldborsó és a hagyma jól érezhető. A só ízfokozó hatása közel megfelelően érvényesül, kissé borsos. Összességében nem teljesen harmonikus.

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Csontleves:

  • karalábékocka, mirelit
  • paszternák kocka, mirelit
  • petrezselyem zöldje, friss
  • tisztított zeller kocka, friss
  • sertés húsos csont
  • jódozott só
  • őrölt feketebors
  • Knorr delikát, sómentes
  • sárgarépa, hasáb, karika, kocka, tartósítószer mentes tisztított

Levesbetét tészta:

  • durum tészta, levesbetét
  • jódozott só

Rizs:

  • étolaj
  • rizs A, lédig
  • jódozott só

Zöldborsós sertéstokány:

  • zöldborsó, I. osztály, mirelit
  • tisztított vöröshagyma, kocka, friss
  • sertés comb, kockázott
  • petrezselyem zöldje, friss
  • étolaj
  • búza finomliszt
  • jódozott só
  • őrölt feketebors

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >