null Nógrád vármegye - 23. számú vizsgálat - Terényi Kistenyér Óvoda, főzőkonyha - Terény

Nógrád vármegye - 23. számú vizsgálat - Terényi Kistenyér Óvoda, főzőkonyha - Terény

Nógrád vármegye - 23. számú vizsgálat - Terényi Kistenyér Óvoda, főzőkonyha - Terény

23. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Terényi Kistenyér Óvoda, főzőkonyha
(2696 Terény, Óvoda út 1.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,0 pont

Menü: Pulykahús leves, Mákos tészta, Alma

Pulykahús leves, Mákos tészta, Alma

Mintavétel ideje: 2022.03.08.

Mintavételi alap : 14 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 éves

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Terényi Kistenyér Óvoda
(2696 Terény, Óvoda út 1.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Pulykahús leves (255 g /adag)

Külső megjelenés: Az alaplé zöldes-sárga árnyalatú, áttetsző, benne viszonylag sok, különböző méretű sárgarépa szelet, azonos méretű, jól tisztított húskocka, kevés zeller darabka látható. Apró zöldfűszer darabokat, valamint fekete fűszerszemcséket tartalmaz. A levesbetét kiskocka, mennyisége megfelelő, zömében különálló darabok. A leves alján zöldségfoszlányok láthatók.
Állomány: Az alaplé hígan folyó, jellegének megfelelő, a zöldségek kellően átfőttek, a hús rugalmasan puha, jól rágható. A levesbetét puha, kissé túlfőtt, szétmálló.
Illat: A zöldségek, a főtt hús és a fűszerezés illata enyhén érezhető, az ételízesítőre emlékeztető illat kiérződik, nem teljesen harmonikus.
Íz: A zöldségek íze kevésbé felismerhető, kevésbé fűszeres, az ételízesítő íze dominál. A só ízfokozó hatása nem érvényesül, kissé jellegtelen.

 

Mákos tészta (185,3 g /adag)

Külső megjelenés: A világossárga fodrosmetélt tészta tetszetős, felülete olajtól kissé fénylik, de kissé összetapadt, kissé töredezett darabokból áll. A szórat a tészta tetején kínált, ami porcukros darált mák. Mennyisége megfelelő, a tésztával arányos, a meleg tésztára ráolvadt.
Állomány: A tészta rugalmas, jól rágható, kellően átfőtt. A szóratban a mákszemek nagy része ropog, a cukor olvadt.
Illat: A főtt tészta natúr illata mellett édeskés, a mák karakteres illata jól érezhető.
Íz: A tészta natúr íze mellett a mák karakteres íze a cukor édességével jól harmonizál. Összességében édes, a mák jellegéből adódóan enyhén kesernyés. Ízletes.

 

Alma (150 g /adag)

Külső megjelenés: Az 1-1 darab egész héjas alma ép, egészséges, megfelelően érett, fényes felületű, tiszta, kártevőktől mentes. Jellemző alakú és formájú, színe a sötét bordótól a világos sárgáig terjed, cirmos mintázatú, tetszetős.
Állomány: Megfelelő állományú, ropogós, lédús, jól rágható, friss érzetű.
Illat: Almafajtára jellemzően édeskés-savanykás, aromás, intenzív, harmonikus.
Íz: Almafajtára jellemzően édeskés-savanykás, aromás, intenzív. Ízletes.

Részletes összetétel/anyaghányad :

Pulykahús leves:

  • pulykacomb
  • sárgarépa
  • petrezselyemgyökér
  • 4 tojásos száraztészta
  • zeller
  • karalábé
  • kelkáposzta
  • vöröshagyma
  • jódozott só
  • fokhagyma
  • feketebors

Mákos tészta:

  • 4 tojásos száraztészta
  • mák
  • cukor
  • napraforgoólaj
  • jódozott só

Alma


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >