Nógrád vármegye - 02. számú vizsgálat - Lacibá Konyhája Önkiszolgáló Étterem, főzőkonyha - Pásztó
Nógrád vármegye - 02. számú vizsgálat - Lacibá Konyhája Önkiszolgáló Étterem, főzőkonyha- Pásztó
02. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Lacibá Konyhája Önkiszolgáló Étterem, főzőkonyha
(3060 Pásztó, Nagymező utca 4.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 16,2 pont |
Menü: Gulyásleves csipetkével, Tészta, mákos porcukor szórattal
Mintavétel ideje: 2022.01.25
Mintavételi alap : 127 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 6-14 éves korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Lacibá Konyhája Kft.
(3060 Pásztó, Kölcsey utca 6. 1.em 1.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Gulyásleves csipetkével (467 g /adag)
Külső megjelenés: | Az alaplé opálos, fűszerpaprikától narancsos-barnára színezett, tetején kellő mennyiségű élénk narancssárga zsiradékcsepp gyöngyözik. Benne viszonylag sok, kisebb-nagyobb burgonyakocka, apró húskocka, jellemző színű kisebb sárgarépa, fehérrépa és zellerszár látható. A hús kevésbé jól tisztított, némelyik zsíros. A leves fekete és piros fűszerszemcséket, különböző méretű zöldfűszer-foszlányokat, és megfelelő mennyiségű, apró csipetkéket tartalmaz. Tetszetős, tartalmas étel. |
Állomány: | Az alaplé kissé sűrűbb a szétfőtt zöldségfoszlányoktól. A zöldségek kissé túlfőttek, szétmállók, a hús megfelelő puhaságú, jól rágható, rágási maradékot nem ad. A csipetke is túlfőtt. |
Illat: | A leves elnevezése és a bírált étel illata összhangban van, arra jellemző. Jellegzetesen fűszeres, a kömény és a zöldségek jól érezhetők, telt, aromás, harmonikus. |
Íz: | A leves fűszerezése megfelelő, a zöldségek íze jól érezhető, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül, a csipetke sótlan. Az állomány rontja az ízérzetet. |
Tészta, mákos porcukor szórattal (450 g + 68 g/adag)
Külső megjelenés: | A tészta egységes halványsárga színű, alakja hosszúkás, hullámos, de alakját kevésbé tartotta meg, sok az apróbb, törött, repedt darab, törmelékes. A szórat egyenletes szürkésfehér, néhány apró porcukor csomót tartalmaz, mely villával könnyen szétnyomható. A mákszemek különböző méretben daráltak. Az étel összhatásában megfelelő kinézetű. |
Állomány: | A tészta kissé túlfőtt, kevésbé rugalmas, de nem összetapadt, nem vizes, nem zsíros. Könnyen rágható, nyelhető, nem tapadós. A szórat cukor része kissé csomós, de könnyen szétrágható. A mákszemcsék egy része ropog. |
Illat: | A tészta jellegzetesen natúr, a főtt tészta tojásos illata jól érezhető. A szórat kissé állott, nem teljesen tiszta, kevésbé harmonikus. |
Íz: | A tészta jellegzetesen natúr gabona ízű. A szórat nem harmonikus, kissé íztelen, a mák íze enyhén érződik. Összességében gyenge, kevésbé harmonikus. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Gulyásleves csipetkével
- só jódozott
- sertés lapocka
- pirospaprika
- ételízesítő sómentes
- liszt búza
- lecsó zöldségkeverék mirelit
- vöröshagyma
- fokhagyma
- burgonya tisztított
- étolaj
- tojás 3 dkg
- bors fekete egész
- naturlecsó
Tészta, mákos porcukor szórattal
- jódozott só
- étolaj
- tészta durum, fodros metélt
- porcukor