null Nógrád megye- 8. számú vizsgálat- Bátonyterenyei Kossuth Lajos Ált. Iskola

Nógrád megye- 8. számú vizsgálat- Bátonyterenyei Kossuth Lajos Ált. Iskola

Nógrád megye- 8. számú vizsgálat- Bátonyterenyei Kossuth Lajos Ált. Iskola

8.számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Bátonyterenyei Kossuth Lajos Ált. Iskola (3078 Bátonyterenye, Jászai út 65.)

 

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

átlagos

ÁTLAG ALATTI

nem
megfelelő

 

Menü: Karfiolleves, Eszterházy tokány csőtésztával,

 

Mintavétel ideje: 2015.09.30.

Napi adag: 835 adag/ebéd

Főzőkonyha: TS Gastro Central Kft. Bartók Béla Ált. Iskola Főzőkonyha (3070 Bátonyterenye, Iskola út 1.)

Részletes érzékszervi minősítés:

 Karfiolleves, 3 dl/adag

 

Külső megjelenés:

Drappos-fehér árnyalatú, híg krémlevesre emlékeztető, átlátszatlan lében szétmorzsálódott karfiol rózsa- és torzsa darabkák, zöldfűszer levélkék, ételízesítőből származó sárgarépa foszlányok és néhány törtfehér, kézi tarhonyára emlékeztető levesbetét. Alján borsszemcsék.

Állomány:

A lé hígan folyó, sima, csomómentes. A karfiol szétesett, morzsálódott, a levesbetét szétfőtt.

Illat:

Karfiolra emlékeztető, de nem túl kellemes, nem harmonikus.

Íz:

Kevésbé harmonikus, az ételízesítő és a szétázott tészta íze dominál. Utóízben enyhén borsos íz érezhető.

 

Eszterházy tokány (6 dkg/adag) csőtésztával (6dkg/adag)

 

Külső megjelenés:

Zöldes-sárga zavaros szaftban, rózsaszínű, különböző alakú és méretű csirkemell darabok, sárgarépa, fehérrépa, hagymacsíkok. Tetején sok, élénksárga olajcsepp.
A tészta krémszínű, kb. 4 cm hosszú, bordázott felületű, benne világos és sötétebb barna pöttyök láthatók.

Állomány:

A hús kellően átfőtt, rugalmasan puha. A zöldségek puhák, a szaft zavaros, híg, vízszerűen folyik.

A tészta túlfőtt.

Illat:

A tokány mustáros, savanykás. Babérlevél illata is kiérződik.
A tészta jellegzetes gabona illatú.

Íz:

A tokány mustáros, savanykás, a sárgarépától kissé édeskés, nem teljesen harmonikus.
A tészta önmagában jellegtelen, íztelen.

 

 

Részletes összetétel/

anyaghányad:

Karfiolleves

ételízesítő (delikát)

fűszerpaprika, csemege

karfiol, mirelit

levestészta (18%)

liszt

gyökérkocka (mirelit)

petrezselyemzöld (mirelit)

sárgarépa

vöröshagyma

zeller

olaj (naprafogró)

főzőföl

 

Eszterházy pulykaragu

babérlevél

liszt

mustár

sárgarépa

vöröshagyma

bors, fehér őrölt

gyökérkocka (mirelit)

lecsóalap (mirelit)

petrezselyemzöld (mirelit)

olaj (napraforgó)

citromlé

tejföl (12%)

csirkemell

 


Friss hírek

2025. október 15, szerda

Mikrozöld és növényi csíra – Mi a különbség közöttük?

Az egészséges táplálkozás iránti igény napjainkban látványosan növekszik, amely magával hozta számos, korábban kevéssé ismert élelmiszer térnyerését is a magyar gasztronómiában. A növényi csírák és a mikrozöldek is ebbe a kategóriába tartoznak: tápanyagban gazdagok, esztétikusak és egyre több fogyasztó étrendjében megjelennek. Fontos azonban, hogy bár hasonlítanak egymásra, termesztésük, feldolgozásuk és értékesítésük között jelentős különbség van, nem csupán biológiai vagy termesztéstechnológiai, hanem jogi és élelmiszer-biztonsági szempontból is.

Tovább >

2025. augusztus 1, péntek

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2025.08.01.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >