null Nógrád megye- 63. számú vizsgálat - Kodály Zoltán Óvoda Főzőkonyha - Jobbágyi

Nógrád megye- 63. számú vizsgálat - Kodály Zoltán Óvoda Főzőkonyha - Jobbágyi

Nógrád megye- 63. számú vizsgálat - Kodály Zoltán Óvoda Főzőkonyha - Jobbágyi

63. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Kodály Zoltán Óvoda Főzőkonyha
(3063. JobbágyiLakótelep, 1.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 15,3 pont

 

 

Menü: Burgonyaleves, Finomfőzelék dinófigurával és félbarna kenyérrel


 

Mintavétel ideje: 2020. október 26.

Mintavételi alap : 85 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 4-6 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Jobbágyi Község Önkormányzata
(3063 Jobbágyi Bencsik utca 10.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Burgonyaleves (210 g /adag)

Külső megjelenés:

Opálos lében viszonylag sok, közel azonos méretű burgonya és sárgarépa kocka, fehérrépa valamint néhány fás zeller látható. Felületén kevés narancssárgás színű zsiradékcsepp gyöngyözik. Piros és fekete fűszerszemcsét, kevés hagymakockát, zöldségfoszlányokat, több szétfőtt zöldséget tartalmaz. Nem túl tetszetős.

Állomány:

Az alaplé hígan folyó, a burgonya vegyes állományú, a fehérrépa kevésbé jól tisztított, a répa túlfőtt.

Illat:

A köménymag illata dominál, nem harmonikus, kissé jellegtelen.

Íz:

Borsos, enyhén csípős, a kömény íze intenzív. Összességében fűszeres, a só ízfokozó hatása nem érvényesül. Élvezeti értéke közel minimálisra csökkent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finomfőzelék dinófigurával (210 g +49,5g/adag)

Külső megjelenés:

Az alapszósz megfelelően sűrű, jellegének megfelelő, halvány zöldessárga színű. A sűrítés csomómentes, a zöldborsó szemek épek, vele közel azonos méretű sárgarépa kockák, valamint zöldfűszerszemcsék láthatók. Tetszetős. A feltét formázott, panírozott, jellegzetes "dínó" alakú, egyenletes vastagságú, aranybarnára sült termék.

Állomány:

 A zöldborsó megfelelő állományú, a sárgarépa kissé túlfőtt, a főzelék megfelelő sűrűségű, csomómentes, sima. A feltét megfelelően átsült, nem kemény, nem zsíros, nem vizes érzetű.

Illat:

Jellegének megfelelő, a sárgarépa és zöldborsó illata jól érződik, édeskés. A feltét olajban sült panírozott termékre jellemző, harmonikus.

Íz:

Jellegzetesen édeskés, a zöldségek íze jól érezhető. A só ízfokozó hatása nem érvényesül, nem teljesen harmonikus A feltét jellegének megfelelő, olajban sült panírozott termékre jellemző. Összességében a só ízfokozó hatása nem teljesen érvényesül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Félbarna kenyér (23,5 g/adag)

Külső megjelenés:

Szögletes formában sült, fél szelet kenyér. Héja világos aranybarnára sült, talpa tiszta. A bélzet közel egyenletesen lazított.

Állomány:

Bélzet közel egyenletesen lazított, néhány nagyobb légüreget tartalmaz, rugalmas állományú.

Illat:

Jellegének megfelelő, kellemesen aromás, savanykás.

Íz:

Jellegének megfelelő, aromás, savanykás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Burgonyaleves

  • burgonya
  • feketebors
  • fűszerpaprika
  • köménymag
  • zöldséglevespor, só nélkül
  • petrezselyemgyökér
  • sárgarépa
  • só, jódozott
  • vöröshagyma
  • zeller
  • napraforgó olaj

Finomfőzelék

  • búzaliszt
  • feketebors
  • zöldséglevespor só nélkül
  • petrezselyemzöld, fagyasztott
  • sárgarépakocka, fagyasztott
  • só, jódozott
  • zöldborsó, fagyasztott
  • napraforgó étolaj
  • tej, 1,5%

Dinófigura

  • dinofigura
  • napraforgó étolaj

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >