null Nógrád megye- 62. számú vizsgálat - Sóshartyáni Szivárvány Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha - Sóshartyán

Nógrád megye- 62. számú vizsgálat - Sóshartyáni Szivárvány Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha - Sóshartyán

Nógrád megye- 62. számú vizsgálat - Sóshartyáni Szivárvány Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha - Sóshartyán

62. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Sóshartyáni Szivárvány Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha
(3131 Sóshartyán, Dózsa u. 4)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,9 pont

 

 

Menü: Húsleves, Paradicsomos burgonyafőzelék sertéssülttel és fehérkenyérrel

Mintavétel ideje: 2020. október 21.

Mintavételi alap : 54 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Sóshartyán Község Önkormányzat
(3131 Sóshartyán, Dózsa u. 1.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Húsleves (255 g/adag)

Külső megjelenés:

Az alaplé áttetsző, aranysárga színű, tetején kevés világos-narancssárga zsiradékcsepp gyöngyözik. Néhány nagyobb sárgarépa hasáb, különböző méretű zeller és fehérrépa darabok, valamint kevés zöldfűszer szemcse látható. A levesbetét viszonylag sok hosszú cérnametélt.

Állomány:

Az alaplé hígan folyó, a zöldségek puhák, néhány kissé túlfőtt. A cérnametélt rugalmasan puha, néhány szál összetapadt.

Illat:

Jellegének megfelelő, de kissé fűszerszegény, ételízesítőre emlékeztető illat érezhető. Nem teljesen harmonikus.

Íz:

Jellegzetes, de kevésbé harmonikus, kissé savanykás utóíz érezhető, az ételízesítő íze dominál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paradicsomos burgonyafőzelék sertéssülttel (294 g + 46,7g/adag)

Külső megjelenés:

Az alapszósz narancsos-piros színű, tetején kevés zsiradékcsepp látható. Benne különböző méretű burgonya kockák, néhány apró sárgarépa darabka és zöldfűszer-szemcse látható. A feltét egy szelet sertéshús, vágási felülete fakó, natúr, főtt húsra jellemző, külsején fűszerkéreg, világosbarnára sült rész látható. A párizsiasan bundázott hús közép aranybarnára sült, melynek felületén több kisebb sötétbarna sültebb rész látható. Nem túl tetszetős.

Állomány:

A mártás sűrű, jellegének megfelelő, a sűrítés csomómentes, a burgonya változó állományú. A hús kellően átsült, könnyen vágható, jellegéből adódóan kissé száraz.

Illat:

Jellegének megfelelően a főzelékben a paradicsom illata dominál, savanykás-édeskés, kissé gyenge. Nem teljesen harmonikus. A sertésszelet külseje kellemesen fűszeres, belseje natúr, főtt húsra jellemző, összességében harmonikus.

Íz:

Jellegzetesen paradicsomos, savanykás-édeskés. A hús jellegének megfelelő, belseje főtt húsra jellemző, külseje fűszeres. Összességében harmonikus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Fehérkenyér (31,0 g/adag)

Külső megjelenés:

Vekni alakú kenyérből szelt, egy darab fél szelet fehér. Héja világosbarnára sült, a bélzet kellően átsült, héjtól nem elváló. Néhány nagyobb légüreget tartalmaz.

Állomány:

Rugalmas, csomómentes, közel egyenletesen lazított. Néhány nagyobb légüreget tartalmaz, de nem válik el a héjrész a bélzettől.

Illat:

Fehér kenyérre jellemző, kellően aromás, tiszta.

Íz:

Jellegének megfelelően, aromás, tiszta., közel harmonikus, kissé kevésbé érvényesül a só ízfokozó hatása.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Húsleves

  • fagyasztott karfiol
  • fehérrépakocka
  • feketebors, őrölt
  • cérnametélt, 4 tojásos
  • jódozott só
  • karalábékocka
  • ételízesítő, só nélküli
  • csont nélküli sertéskaraj
  • sárgarépakocka
  • zellerkocka
  • napraforgó étolaj

Paradicsomos burgonyafőzelék

  • sűrített paradicsom
  • burgonya
  • feketebors, őrölt
  • jódozott só
  • ételízesítő, só nélküli
  • kristálycukor
  • búza finomliszt
  • napraforgó étolaj

Sertéssült

  • feketebors, őrölt
  • jódozott só
  • ételízesítő, só nélküli
  • sertéskaraj csont nélkül
  • napraforgó étolaj

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >