null Nógrád megye- 60. számú vizsgálat - Cserhátsurány Önkormányzati Főzőkonyha - Cserhátsurány

Nógrád megye- 60. számú vizsgálat - Cserhátsurány Önkormányzati Főzőkonyha - Cserhátsurány

Nógrád megye- 60. számú vizsgálat - Cserhátsurány Önkormányzati Főzőkonyha - Cserhátsurány

60. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Cserhátsurány Önkormányzati Főzőkonyha
(2676 Cserhátsurány, Szabadság út 28.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,3 pont

 

 

Menü: Gyümölcsleves, Bácskai rizseshús csemegeuborkával


 

Mintavétel ideje: 2020. február 18.

Mintavételi alap : 125 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: gyermek és felnőtt korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Cserhátsurány Község Önkormányzat
(2676 Cserhátsurány, Petőfi út 03.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Gyümölcsleves (324 g /adag)

Külső megjelenés:

Az alaplé opálos, barnás-rózsaszín, elnevezéssel harmonizáló, sűrítésből származó fehér pöttyöket tartalmaz. Viszonylag sok gyümölcs, közel azonos méretű almakocka, körte, magozott meggy, sok őrölt fahéj és néhány szegfűszeg rész látható.

Állomány:

A sűrítés megfelelő, csomómentes. A gyümölcsök puhák, nagy részük túlfőtt.

Illat:

Jellegzetes, telt, édeskés, savanykás. Erőteljesen fűszeres, nem teljesen harmonikus, kissé tolakodó a fahéj és a szegfűszeg illata.

Íz:

Aromás, édeskés-savanykás, tejfölös, intenzíven fahéjas, szegfűszeges. Jellegzetes, az alma édeskés, a meggy savanyú, harmonikusan édes, a só ízfokozó hatása kellően érvényesül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bácskai rizseshús (266 g/adag)

Külső megjelenés:

A rizs töredezett, narancssárga színű, benne megfelelő mennyiségű, közel azonos méretű, jól tisztított sertéshús kockák. Több csomót tartalmaz, kevésbé tetszetős. Viszonylag sok fűszerszemcse, majoránna, bors, paprika, valamint apró pirospaprika és sárgarépa darabka látható.

Állomány:

 Összhatásában száraz, a rizs több csomóba összeálló, néhány rizsszem kemény. A hús is kissé száraz.

Illat:

Kellemesen fűszeres, a majoranna, kömény, bors jól érezhető. Harmonikus.

Íz:

Fűszeres, nem teljesen harmonikus, a majoranna kiérződik. A só ízfokozó hatása kissé túlzottan érvényesül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csemegeuborka (83,4 g/adag)

Külső megjelenés:

2 darab rücskös külsejű, kissé sötétebb olivazöld színű egész savanyú uborka. Néhol hiányos-sérült, kevés barnás elszíneződést tartalmaz.

Állomány:

Kevésbé rugalmas, elpuhult, belül kissé üreges, az egyik uborka belsejében 2 cm-es barnán elszíneződött rész látható.

Illat:

Termék jellegének közel megfelelő, savanyú, fűszeres, kissé állott, nem teljesen friss.

Íz:

Kellemesen savanyú, aromás, fűszeres, harmonikus. Az állomány rontja az ízérzetet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

  • alma
  • meggybefőtt
  • kristálycukor
  • fahéj, őrölt
  • szegfűszeg
  • citromlé
  • tej, 1,5%
  • tejföl, 12%
  • sertéscomb
  • rizs
  • ételízesítő
  • fűszerpaprika
  • majoranna
  • étolaj
  • vöröshagyma
  • lecsó
  • csemegeuborka
  • rizs
  • feketebors, őrölt
  • jódozott vákumsó
  • karalábé
  • kelkáposzta
  • petrezselyemgyökér
  • sárgarépa
  • vöröshagyma
  • zellergyökér, mirelit

Bácskai rizseshús

  • étolaj
  • fűszerpaprika, őrölt
  • jódozott vákumsó
  • lecsó
  • feketebors, őrölt
  • rizs
  • sertéslapocka
  • vöröshagyma

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >