null Nógrád megye- 59. számú vizsgálat -Gézengúz Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha - Csécse

Nógrád megye- 59. számú vizsgálat -Gézengúz Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha - Csécse

Nógrád megye- 59. számú vizsgálat -Gézengúz Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha - Csécse

59. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Gézengúz Óvoda és Bölcsőde főzőkonyha
(3052 Csécse, Rákóczi út 73.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,0 pont

 

 

Menü: Burgonyaleves, Édes-savanyú csirkecsíkok hosszúszemű rizzsel

 

Mintavétel ideje: 2020. január 21.

Mintavételi alap : 218 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 4-6 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Csécse Község Önkormányzata
(3052 Csécse, Rákóczi út 61.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Burgonyaleves (217 g/adag)

Külső megjelenés:

Az alaplé opálos, élénksárga színű, tetején kevés világos-narancssárga zsiradékcsepp gyöngyözik. Sok negyedelt sárgarépa szeletet, különböző méretű burgonyakockát, néhány fehérrépa szeletet tartalmaz. Fekete és piros fűszerszemcse, valamint kevés zöldfűszer szemcse látható.

Állomány:

Az alaplé hígan folyó, a sárgarépa, fehérrépa puha, a burgonya vegyes állományú.

Illat:

A levesben a főtt burgonya és a kömény illata dominál, nem teljesen harmonikus. Elnevezéssel nem teljesen harmonizáló, inkább hamis gulyáslevesre emlékeztető.

Íz:

Elnevezéssel nem teljesen harmonizáló, inkább hamis gulyáslevesre emlékeztető ízvilágú. A só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül, a kömény íze dominál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Édes-savanyú csirkecsíkok hosszúszemű rizzsel( 151 g + 169 g /adag)

Külső megjelenés:

A rizs törtfehér színű, zömében pergős, hosszúszemű, néhány csomót tartalmaz, mely villával könnyen szétnyomható. Kevés törött és néhány vörös-csíkos szem látható. A tokány élénk narancssárga színű, tetején több
narancsos-piros zsiradék látható, megfelelő sűrűségű, paradicsomos. A csirkemell jól tisztított, különböző méretű csíkokra darabolt, mellette néhány ananászkocka, zöldpaprika, valamint apró sárgarépa darab látható.

Állomány:

A rizs vegyes állományú, kissé száraz, a belseje néhol kemény. A tokányban a csirkemell puha, omlós, a szaft csomómentes, sűrű, a benne található zöldségek kellően átfőttek, rugalmasan puha.

Illat:

A rizs kissé állott, nem teljesen tiszta, kevésbé harmonikus. A tokány intenzíven paradicsomos, enyhén fűszeres.

Íz:

A rizs nem teljesen harmonikus, natúr, kissé állott, nem teljesen tiszta. A tokány édes, intenzíven paradicsomos, enyhén savanykás, kevésbé fűszeres. Összhatásában kissé jellegtelen, íztelen, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

  • burgonya
  • liszt
  • kristálycukor
  • édes savanyú mártás, konzerv
  • bors, fekete, őrölt
  • csemegepaprika
  • ételízesítő, sómentes
  • kömény, őrölt
  • petrezselyem, szárított
  • szárított petrezselyem
  • rizs, hosszúszemű
  • ananász-befőtt
  • csirkemell filé
  • gyökér
  • hagyma
  • sárgarépa
  • sűrített paradicsom
  • zeller
  • étolaj

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >