Nógrád megye - 57. számú vizsgálat -Erdőtarcsai Kerekerdő Óvoda Főzőkonyha - Erdőtarcsa
Nógrád megye - 57. számú vizsgálat -Erdőtarcsai Kerekerdő Óvoda Főzőkonyha - Erdőtarcsa
57. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
(2177 Erdőtarcsa, Dózsa út 7/a)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 13,7 pont |
Menü: Zöldségleves, Paradicsomoskáposzta tepsiben sült vagdalttal és félbarna kenyérrel
A feltálalt menüről nem érkezett be fényképfelvétel.
Mintavétel ideje: 2019. október 29.
Mintavételi alap : 38 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe :
Erdőtarcsa Község Önkormányzat
(2177 Erdőtarcsa, Iskola utca 1)
Részletes érzékszervi minősítés:
Zöldségleves (326 g/adag)
Külső megjelenés: |
Halványsárga opálos lében viszonylag sok, jól tisztított, különböző méretű, hullámos szélű hasáb sárgarépa, hasáb és kocka fehér-zöldség valamint sok apró burgonya kocka látható. A levesbetét cakkos szélű kiskocka tészta, |
Állomány: |
Az alaplé hígan folyó, sűrítés mentes, jellegének megfelelő. A sárgarépa, fehérzöldség kellően átfőtt, a burgonya kocka kissé túlfőtt, szétmálló. A levesbetét nagy része összetapadt, kissé túlfőtt. Élvezeti értéke enyhén csökkent. |
Illat: |
Zöldséglevesre jellemző, kissé aromaszegény, kevésbé intenzív. |
Íz: |
Kissé jellegtelen, íztelen, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. Nem teljesen harmonikus.
|
Paradicsomoskáposzta tepsiben sült vagdalttal ( 339 g + 41 g /adag)
Külső megjelenés: |
Az alapszósz paradicsomtól pirosas-narancsra színezett, tetszetős, színintenzitása megfelelő. Tetején kissé sok élénkpiros zsiradékcsepp látható. A káposzta szecskásan aprított. A vagdalt formázott, pogácsa alakú, felülete zsemlemorzsába forgatott, külseje sötét aranybarnára pirult, néhány égett, fekete darabkát tartalmaz, valószínűleg a tepsiben sütés eredményeképpen. Belseje fűszerpaprikától narancsos pirosra színezett, mozaikos megjelenésű, a fűszereloszlás egyenletes, viszonylag sok apró hagymakockát tartalmaz. Tetszetős megjelenésű. |
Állomány: |
Az alapszósz a jellegzetesnél kissé hígabb, sűrítésből eredő csomókat nem tartalmaz. A káposzta túlfőtt. Élvezeti értéke enyhén csökkent. A vagdalt külseje kellően megsült, nem száraz, belseje puha, kellően átsült, rugalmasan |
Illat: |
A káposzta illata intenzív, paradicsom konzervre emlékeztető illat érezhető, édes, savanykás, kissé fűszerszegény. Nem teljesen harmonikus. A vagdalt kellően fűszeres, a sült hús illata mellett a fokhagyma, bors, kömény illata jól |
Íz: |
A káposzta édes, savanykás, kissé jellegtelen, íztelen, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. Fűszerszegény, nem teljesen harmonikus. A vagdalt kellően fűszeres, a fokhagyma, kömény, hagyma jól érződik, intenzíven borsos, amitől kissé csípős. Összhatásában a vagdalt fűszerezettsége javítja a paradicsomos káposzta íztelenségét. |
Félbarna kenyér ( 54 g /adag)
Külső megjelenés: |
Formában sült, korpafoltos kenyérszelet. A héjrész egyenletes vastagságú és színeloszlású, sötétebb barnás színű. |
Állomány: |
A bélzet jól átsült, közel egyenletesen lazított, néhány nagyobb légüreget tartalmaz. A héjától nem elváló, fajtájára jellemző, rugalmas szerkezetű. Visszapuhult, nem ropogós. |
Illat: |
Aromás, jellegének megfelelően enyhén savanykás. |
Íz: |
Aromás, jellegének megfelelően kissé savanykás. A só ízfokozó hatása kellően érvényesül. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Zöldségleves
- kiskockatészta
- feketebors, őrölt
- só, jódozott
- ételízesítő
- vöröshagyma
- karfiol, mirelit
- zeller kocka mirelit
- húsleveszöldség, mirelit
- lecsókonzerv
- napraforgóolaj
- petrezselyemzöld
Paradicsomos Káposzta
- liszt
- kristálycukor
- fűszerpaprika
- kömény, őrölt
- só, jódozott
- fejeskáposzta
- vöröshagyma
- sűrített paradicsom konzerv
- napraforgóolaj
Tepsiben sült vagdalt
- zsemlemorzsa
- fűszerpaprika
- só, jódozott
- ételízesítő
- fokhagyma, friss
- vöröshagyma
- napraforgó olaj
- tojás
- sertés színhús
- kenyér