null Nógrád megye - 57. számú vizsgálat -Erdőtarcsai Kerekerdő Óvoda Főzőkonyha - Erdőtarcsa

Nógrád megye - 57. számú vizsgálat -Erdőtarcsai Kerekerdő Óvoda Főzőkonyha - Erdőtarcsa

Nógrád megye - 57. számú vizsgálat -Erdőtarcsai Kerekerdő Óvoda Főzőkonyha - Erdőtarcsa

57. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Erdőtarcsai Kerekerdő Óvoda Főzőkonyha(2177 Erdőtarcsa, Dózsa út 7/a)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,7 pont

 

 

Menü: Zöldségleves, Paradicsomoskáposzta tepsiben sült vagdalttal és félbarna kenyérrel

A feltálalt menüről nem érkezett be fényképfelvétel.

 

Mintavétel ideje: 2019. október 29.

Mintavételi alap : 38 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe :
Erdőtarcsa Község Önkormányzat
(2177 Erdőtarcsa, Iskola utca 1)

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldségleves (326 g/adag)

Külső megjelenés:

Halványsárga opálos lében viszonylag sok, jól tisztított, különböző méretű, hullámos szélű hasáb sárgarépa, hasáb és kocka fehér-zöldség valamint sok apró burgonya kocka látható. A levesbetét cakkos szélű kiskocka tészta,
melynek nagy része összetapadt. Sok kisebb-nagyobb zöldfűszerfoszlányt, alján borsszemcséket, tetején egyenletes eloszlásban, halványsárga apró zsiradékcseppeket tartalmaz.

Állomány:

Az alaplé hígan folyó, sűrítés mentes, jellegének megfelelő. A sárgarépa, fehérzöldség kellően átfőtt, a burgonya kocka kissé túlfőtt, szétmálló. A levesbetét nagy része összetapadt, kissé túlfőtt. Élvezeti értéke enyhén csökkent.

Illat:

Zöldséglevesre jellemző, kissé aromaszegény, kevésbé intenzív.

Íz:

Kissé jellegtelen, íztelen, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. Nem teljesen harmonikus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paradicsomoskáposzta tepsiben sült vagdalttal ( 339 g + 41 g /adag)

Külső megjelenés:

Az alapszósz paradicsomtól pirosas-narancsra színezett, tetszetős, színintenzitása megfelelő. Tetején kissé sok élénkpiros zsiradékcsepp látható. A káposzta szecskásan aprított. A vagdalt formázott, pogácsa alakú, felülete zsemlemorzsába forgatott, külseje sötét aranybarnára pirult, néhány égett, fekete darabkát tartalmaz, valószínűleg a tepsiben sütés eredményeképpen. Belseje fűszerpaprikától narancsos pirosra színezett, mozaikos megjelenésű, a fűszereloszlás egyenletes, viszonylag sok apró hagymakockát tartalmaz. Tetszetős megjelenésű.

Állomány:

Az alapszósz a jellegzetesnél kissé hígabb, sűrítésből eredő csomókat nem tartalmaz. A káposzta túlfőtt. Élvezeti értéke enyhén csökkent. A vagdalt külseje kellően megsült, nem száraz, belseje puha, kellően átsült, rugalmasan
tömör, rágáskor jól összeálló. A fűszereloszlás egyenletes, tömör, üregeket nem tartalmaz, a hagymakocka darabok jól kivehetők, nem teljesen homogén. Az összetevők aránya megfelelő.

Illat:

A káposzta illata intenzív, paradicsom konzervre emlékeztető illat érezhető, édes, savanykás, kissé fűszerszegény. Nem teljesen harmonikus. A vagdalt kellően fűszeres, a sült hús illata mellett a fokhagyma, bors, kömény illata jól
érződik.

Íz:

A káposzta édes, savanykás, kissé jellegtelen, íztelen, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. Fűszerszegény, nem teljesen harmonikus. A vagdalt kellően fűszeres, a fokhagyma, kömény, hagyma jól érződik, intenzíven borsos, amitől kissé csípős. Összhatásában a vagdalt fűszerezettsége javítja a paradicsomos káposzta íztelenségét.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Félbarna kenyér ( 54 g /adag)

Külső megjelenés:

Formában sült, korpafoltos kenyérszelet. A héjrész egyenletes vastagságú és színeloszlású, sötétebb barnás színű.

Állomány:

A bélzet jól átsült, közel egyenletesen lazított, néhány nagyobb légüreget tartalmaz. A héjától nem elváló, fajtájára jellemző, rugalmas szerkezetű. Visszapuhult, nem ropogós.

Illat:

Aromás, jellegének megfelelően enyhén savanykás.

Íz:

Aromás, jellegének megfelelően kissé savanykás. A só ízfokozó hatása kellően érvényesül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Zöldségleves

  • kiskockatészta
  • feketebors, őrölt
  • só, jódozott
  • ételízesítő
  • vöröshagyma
  • karfiol, mirelit
  • zeller kocka mirelit
  • húsleveszöldség, mirelit
  • lecsókonzerv
  • napraforgóolaj
  • petrezselyemzöld

Paradicsomos Káposzta

  • liszt
  • kristálycukor
  • fűszerpaprika
  • kömény, őrölt
  • só, jódozott
  • fejeskáposzta
  • vöröshagyma
  • sűrített paradicsom konzerv
  • napraforgóolaj

Tepsiben sült vagdalt

  • zsemlemorzsa
  • fűszerpaprika
  • só, jódozott
  • ételízesítő
  • fokhagyma, friss
  • vöröshagyma
  • napraforgó olaj
  • tojás
  • sertés színhús
  • kenyér

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >