Nógrád megye - 53. számú vizsgálat - Csicsergő Óvoda Tálalókonyha - Szarvasgede
Nógrád megye - 53. számú vizsgálat - Csicsergő Óvoda Tálalókonyha - Szarvasgede
53. számú vizsgálat (Tálalókonyha)
A mintavétel helye:
(3051. Szarvasgede, Kossuth út 28.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 13,1 pont |
Menü: Csontleves, Babfőzelék brassói feltéttel, narancs
Mintavétel ideje: 2019. július 09.
Mintavételi alap : 17 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály
A főzőkonyha neve, címe :
Lacibá Konyhája
(3060, Pásztó, Kölcsey utca 6. 1. emelet)
Részletes érzékszervi minősítés:
Csontleves (240 g/adag)
Külső megjelenés: |
Az alaplé világos aranysárga színű, tiszta, áttetsző, tetején viszonylag sok világos zsiradékcsepp gyöngyözik. Több jól tisztított sárgarépadarab, kevés fehér zöldségkocka, néhány zöldfűszerszemcse látható. A levesbetét vastagabb cérnametélt, világos, törtfehér színű. Leves és levesbetét aránya megfelelő, tetszetős. |
Állomány: |
Az alaplé hígan folyó, a zöldségek kellően átfőttek, a levesbetét puha, kissé elázott. |
Illat: |
A leves kevésbé harmonikus, kissé jellegtelen, üres. |
Íz: |
Kissé jellegtelen, íztelen, aromaszegény, kevésbé harmonikus, az ízfokozó és ételízesítő íze kiérződik.
|
Babfőzelék brassói feltéttel (204 g + 87 g /adag)
Külső megjelenés: |
A főzelék jellegzetes sűrűségű, narancssárgás-drappos színű, tetején fűszerpaprikától narancsosra színezett kevés zsiradékcsepp látható. A bab mennyisége kevés, néhány léha szemet és sűrításből származó csomót tartalmaz. A feltét különböző méretű és alakú, kevésbé jól tisztított sertéshúsdarabokat és kevés borsos-paprikás szaftot tartalmaz. |
Állomány: |
A főzelék jellegzetes sűrűségű, a bab kevert állományú, néhány túlfőtt, néhány kemény. Sok, sűrítésből eredő kisebb-nagyobb csomót tartalmaz. A hús vegyes állományú, rágós, néhol zsíros. |
Illat: |
A főzelék savanykás, kevésbé harmonikus illatú, a babér illata dominál. A hús kissé jellegtelen, gyengén fűszeres illatú. |
Íz: |
A főzelék enyhén savanykás, kissé jellegtelen, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. A hús nem teljesen harmonikus ízű, kissé fűszerszegény. |
Narancs (160 g/adag)
Külső megjelenés: |
A narancs megfelelően érett, sérülésektől mentes, tiszta felületű, néhány halvány barnás foltot tartalmaz. A gyümölcshús élénk narancssárga sztínű, vékony héjú, kártevőktől mentes. |
Állomány: |
A narancs megfelelően érett, lédús. |
Illat: |
Jellegzetesen savanykás-édeskés illatú. |
Íz: |
Friss érzetű, jellegzetesen savanykás-édeskés, ízletes.
|
Részletes összetétel/anyaghányad :
- babérlevél
- búzaliszt
- ecet, 20%-os
- feketebors
- fokhagyma
- fűszerpaprika
- gyömbér
- jódozott só
- karalábé
- kelkáposzta
- közepes zsírtartalmú sertéshús
- majoranna
- napraforgóolaj
- petrezselymgyökér
- petrezselyemzöld
- sárgarépa
- sertéscsont
- szárazbab
- tejföl, 12%-os
- vöröshagyma
- zeller