null Nógrád megye - 53. számú vizsgálat - Csicsergő Óvoda Tálalókonyha - Szarvasgede

Nógrád megye - 53. számú vizsgálat - Csicsergő Óvoda Tálalókonyha - Szarvasgede

Nógrád megye - 53. számú vizsgálat - Csicsergő Óvoda Tálalókonyha - Szarvasgede

53. számú vizsgálat (Tálalókonyha)

A mintavétel helye:
Csicsergő Óvoda Tálalókonyha (3051. Szarvasgede, Kossuth út 28.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,1 pont

 

 

Menü: Csontleves, Babfőzelék brassói feltéttel, narancs

 

Mintavétel ideje: 2019. július 09.

Mintavételi alap : 17 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály

A főzőkonyha  neve, címe :
Lacibá Konyhája
(3060, Pásztó, Kölcsey utca 6. 1. emelet)

Részletes érzékszervi minősítés:

Csontleves (240 g/adag)

Külső megjelenés:

Az alaplé világos aranysárga színű, tiszta, áttetsző, tetején viszonylag sok világos zsiradékcsepp gyöngyözik. Több jól tisztított sárgarépadarab, kevés fehér zöldségkocka, néhány zöldfűszerszemcse látható. A levesbetét vastagabb cérnametélt, világos, törtfehér színű. Leves és levesbetét aránya megfelelő, tetszetős.

Állomány:

Az alaplé hígan folyó, a zöldségek kellően átfőttek, a levesbetét puha, kissé elázott.

Illat:

A leves kevésbé harmonikus, kissé jellegtelen, üres.

Íz:

Kissé jellegtelen, íztelen, aromaszegény, kevésbé harmonikus, az ízfokozó és ételízesítő íze kiérződik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Babfőzelék brassói feltéttel (204 g + 87 g /adag)

Külső megjelenés:

A főzelék jellegzetes sűrűségű, narancssárgás-drappos színű, tetején fűszerpaprikától narancsosra színezett kevés zsiradékcsepp látható. A bab mennyisége kevés, néhány léha szemet és sűrításből származó csomót tartalmaz. A feltét különböző méretű és alakú, kevésbé jól tisztított sertéshúsdarabokat és kevés borsos-paprikás szaftot tartalmaz.

Állomány:

A főzelék jellegzetes sűrűségű, a bab kevert állományú, néhány túlfőtt, néhány kemény. Sok, sűrítésből eredő kisebb-nagyobb csomót tartalmaz. A hús vegyes állományú, rágós, néhol zsíros.

Illat:

A főzelék savanykás, kevésbé harmonikus illatú, a babér illata dominál. A hús kissé jellegtelen, gyengén fűszeres illatú.

Íz:

A főzelék enyhén savanykás, kissé jellegtelen, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. A hús nem teljesen harmonikus ízű, kissé fűszerszegény.
Összhatásában kevésbé harmonikus, nem kellően ízletes.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

Narancs (160 g/adag)

Külső megjelenés:

A narancs megfelelően érett, sérülésektől mentes, tiszta felületű, néhány halvány barnás foltot tartalmaz. A gyümölcshús élénk narancssárga sztínű, vékony héjú, kártevőktől mentes.

Állomány:

A narancs megfelelően érett, lédús.

Illat:

Jellegzetesen savanykás-édeskés illatú.

Íz:

Friss érzetű, jellegzetesen savanykás-édeskés, ízletes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

  • babérlevél
  • búzaliszt
  • ecet, 20%-os
  • feketebors
  • fokhagyma
  • fűszerpaprika
  • gyömbér
  • jódozott só
  • karalábé
  • kelkáposzta
  • közepes zsírtartalmú sertéshús
  • majoranna
  • napraforgóolaj
  • petrezselymgyökér
  • petrezselyemzöld
  • sárgarépa
  • sertéscsont
  • szárazbab
  • tejföl, 12%-os
  • vöröshagyma
  • zeller

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >