null Nógrád megye - 50. számú vizsgálat - Tálalókonyha Kishartyán

Nógrád megye - 50. számú vizsgálat - Tálalókonyha Kishartyán

Nógrád megye - 50. számú vizsgálat - Tálalókonyha Kishartyán

50. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Tálalókonyha Kishartyán
(3161 Kishartyán, Petőfi utca 19.)

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 11,5 pont

 

 

Menü: Húsgaluska leves, Zöldborsófőzelék, főtt tojás

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. szeptember 21.

Mintavételi alap : 20 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 4-6 év

Főzőkonyha:
Anifer St. Vendéglátóipari Kft.
(3127 Kazár, Szabadság utca 13.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Húsgaluska leves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Élénksárga színű áttetsző alaplében különböző méretű és alakú sárgarépa, néhány fehérrépa, kevés karalábé, apró hagymadarab látható. A különböző méretű és alakú húsgaluska, pirospaprikától élénk narancssárga színű. Tetején egyenletes eloszlásban sárga apró zsírcseppek, alján sok zöldfűszer szemcse, és sok galuska törmelék látható. 
Állomány: A lé jellegének megfelelően híg, a húsgaluska rugalmas, kissé rágós, a zöldségek puhák, kevésbé jól tisztítottak.
Illat: Kellemes, zöldséges, fűszeres illatú, de vegetás illat dominál. Kevésbé harmonikus. Idegen szagtól mentes.
Íz: A húsgaluska erősen borsos, fűszeres, enyhén csípős. A leves kissé "vegetás", a só ízfokozó hatása erősebben érvényesül. Idegen íztől mentes. Összességében kevésbé harmonikus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zöldborsófőzelék, főtt tojás (15-20 dkg/adag)

Külső megjelenés: Szürkésfehér színű sűrítményben kevés különböző színű zöldborsó, több sűrítésből származó csomó, valamint sok keményítőpötty látható. Tetején világos zsírcseppek, és petrezselyem levelet is tartalmaz. Nem túl tetszetős. 
Egy darab normál méretű, jól tisztított, héj nélküli, fél főtt tojás. A fehérje jellegzetesen csontfehér, a sárgája élénk narancs színű.
Állomány: A főzelék túl sűrű, csomós, nem homogén.A borsó kellően megfőtt, puha. Néhány léha szem látható. A tojás kellően átfőtt, a fehérje rugalmas, a sárgája száraz, jellegének megfelelő.
Illat: A főzelék édeskés, a liszt és az olaj illata kiérződik. A borsó illata kevésbé érezhető. A tojás illata jellegének megfelelő. Minden idegen szagtól mentes.
Íz: A főzelék édeskés, lisztes, nem harmonikus.
A tojás jellegzetes, tiszta, idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:

Húsgaluskaleves
Tojás 8 db
Húskonzerv 0,002 kg
Búzaliszt 1 kg
Ételízesítő 0,15 kg
Petrezselyem zöldje 0,2 kg
Petrezselyem gyökér 1,5 kg
Pirospaprika 0,05 kg
Sárgarépa 1,5 kg
Só 0,2 kg
Zellergumó 1 kg

 

Zöldborsófőzelék
Kristálycukor 0,7 kg
Liszt 0,7 kg
Petrezselyem zöld 0,03 kg
Só 0,1 kg
Zöldborsó 13 kg
Tej 7 l
Napraforgó olaj 0,5 l


 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >