null Nógrád megye - 49. számú vizsgálat - Kodály Zoltán Óvoda Főzőkonyha - Jobbágyi

Nógrád megye - 49. számú vizsgálat - Kodály Zoltán Óvoda Főzőkonyha - Jobbágyi

Nógrád megye - 49. számú vizsgálat - Kodály Zoltán Óvoda Főzőkonyha - Jobbágyi

49. számú vizsgálat (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Kodály Zoltán Óvoda Főzőkonyha
(3063 Jobbágyi, Lakótelep 1.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 15,7 pont

 

 

Menü: Magyaros karalábéleves, Mustáros csirkemáj, főtt burgonya, Csemege uborka

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. szeptember 19.

Mintavételi alap : 197 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 4-6 év

A főzőkonyha üzemeltetője:
Jobbágyi Község Önkormányzata
(3063 Jobbágyi, Bencsik u. 10.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Magyaros karalábéleves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Világos sárga opálos lében különböző méretű és alakú karalábé, sárgarépa, fehérrépa, és sok levesbetét. Alján sok zöldfűszer szemcse, tetején egyenletes eloszlású pirosas narancssárga zsiradékcseppek láthatók. Tetszetős megjelenésű.
Állomány: Az alaplé megfelelő sűrűségű, a karalábé és a zöldségek puhák, a tészta kellően átfőtt.
Illat: A karalábé illata dominál. A zöldségek, fűszerek illata jól érződik, harmonikus. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes, a karalábé íze dominál, kissé fűszerszegény. A só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mustáros csirkemáj, főtt burgonya (4 + 15-20 dkg/adag)

Külső megjelenés: A főtt burgonya sárgás színű, zömében kisebb kockákra aprított, sok törmelékes-törött darab látható. Jól tisztított.
A sötétszürke színű sűrű szaftban, közel egyenletes méretűre darabolt csirkemáj található, mely nem túl tetszetős a sok fekete fűszerszemcse miatt.
Állomány: A burgonya kellően puha, átfőtt, de sok a töredezett. A máj puha, omlós. A szaft sűrű, fűszeres.
Illat: A főtt burgonya jellegzetes illatú, tiszta illatú. A máj illata jellegzetesen mustáros, kellemesen savanykás, fűszeres. Összhatásában harmonikus, idegen szagtól mentes.
Íz: A burgonya kissé aromaszegény. A só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. Idegen íztől mentes. A máj jellegzetes, mustártól savanykás, enyhén fűszeres. Kesernyés utóíz érezhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csemege uborka (1 darab/adag)

Külső megjelenés: Jellegzetes olajzöld színű, rücskös felületű, jól tisztított egész uborka.
Állomány: Ropogós, megfelelő állományú.
Illat: Tolakodóan savanyú szagú, az ecet szaga dominál, kevésbé fűszeres. Nem kellően harmonikus.
Íz: Erősen savanyú, ecetes ízű, az édesítőszer és a tartósítószer utóíze is erőteljesen érződik. Nem harmonikus.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 197 adagra:

Magyaros karalábéleves
Ételízesítő 0,3 kg
Fekete bors 0,03 kg
Fokhagymakrém 0,3 kg
Fűszerpaprika 0,22 kg
Karalábé 16,48 kg
Köménymag 0,03 kg
Lecsó 0,3 kg
Sómentes levespor 0,15 kg
Petrezselyem gyökér 2,4 kg
Sárgarépa 4,2 kg
Só 0,18 kg
Durum tészta 1,5 kg
Vöröshagyma 0,75 kg
Napraforgó olaj 1,5 l

 

Mustáros csirkemáj
Mustár 2,9 kg
Búzaliszt 0,81 kg
Csirkemáj 19,4 kg
Feketebors 0,03 kg
Majoranna 0,049 kg
Só 0,16 kg
Napraforgó olaj 2,91 l

 

Főtt burgonya
Burgonya 49,41 kg
Köménymag 0,033 kg
Só 0,16 kg


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >