null Nincs új kéknyelv kitörés Magyarországon

Nincs új kéknyelv kitörés Magyarországon

2015. május 19, kedd

A sajtóban tévesen megjelent hírekkel ellentétben a 2015-ben is folyamatosan zajló vizsgálatok még nem mutatták ki a kéknyelv-betegség vírusát Magyarországon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a gazdálkodók és állattartók figyelmét, hogy a vektormentes időszak 2015. április 20-ával véget ért, ezért a hatóság továbbra is kéri a szarvasmarhát, juhot vagy kecskét tartó gazdákat, hogy fokozottan figyeljenek a betegség tüneteire és gyanú esetén haladéktalanul forduljanak állatorvoshoz.

A betegségre vonatkozó hazai szabályozás 2015-ben módosult, miután az országos főállatorvos által kiadott határozat engedélyezte a korlátozás alá vont területen a kéknyelv-betegség elleni oltást. A NÉBIH honlapján már elérhető az aktualizált 4.1-es Útmutató a betegséggel kapcsolatos intézkedésekről.

 

Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság

 

Kapcsolódó anyagok:
A közlemény letölthető formában


Friss hírek

2023. június 5, hétfő

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2023.06.05.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2023. június 5, hétfő

Idén is folytatják a szakmai munkát a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottságának budapesti ülésén

2023. június 13-16. között tartja Budapesten a 42. szakmai ülését az idén 60 éves FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága (CCMAS). A nemzetközi szervezet szabványrendszereinek laboratóriumi kérdéseit összefogó testület 1972 óta Magyarországon ülésezik, valamint az elnöki feladatokat is minden évben magyar szakember látja el.

Tovább >