null Nemzetközi radioaktivitásmérő terepgyakorlatot tartott a Nébih

Nemzetközi radioaktivitásmérő terepgyakorlatot tartott a Nébih

2022. szeptember 26, hétfő

Immár harmadik alkalommal szervezett továbbképzést a Nébih a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség seibersdorfi laboratóriumával közösen. . A 26 ország részvételével szeptember 12-23 között Pécsett zajló esemény a NAÜ regionális projektje* részeként valósult meg. Célja a környezeti radioaktivitás ellenőrzésének és az eredmények értékelésének fejlesztése, valamint a helyszíni mérések lehetőségeinek bemutatása volt.

Nébih ÉLI Radioanalitikai Referencia Laboratórium munkatársai a workshopon 26 országból 36 főt köszönthettek, elsősorban a közép- és kelet-európai régióból. A munkát 12 hazai és külföldi szakértő vezette. A terepi gyakorlatok a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft. és Mecsekérc Zrt. telephelyén, Kővágószőlősön voltak. Az egykori uránbánya és ércfeldolgozó rekultivált területe és a jelenleg is működő bányavíz kezelő üzem, kiváló terep a különböző helyszíni mérések elvégzéséhez.


A workshopot a NAÜ részéről Ms Andra-Rada Harbottle, a Nébih részéről dr. Nagy Attila nyitotta meg. Az elméleti oktatás és a mérőműszerek bemutatása után 6 napos terepi gyakorlat következett, ahol a résztvevők kis csoportokban végezték a feladatokat. Lehetőség volt mind a terepen, mind az üzemi területen végezhető helyszíni mérések gyakorlására. Részt vehettek drónra szerelt detektorral történő területfelmérésen és gyakorolhatták a terepi mintavételt is. Kipróbálhatták a GPS-sel összekapcsolt hordozható gamma-spektrométert és dózisteljesítmény mérőt, így térképen is megtekinthették az út során mért értékek változását. A gyakorlatok végén a csoportok bemutatták méréseik eredményeit és megvitatták a tapasztalatokat.

A résztvevők és a NAÜ képviselői is elégedetten nyilatkoztak a szervezésről és reményüket fejezték ki, hogy a jövőben is sor kerül majd hasonló gyakorlatokra.

* Érintett NAÜ projekt: RER 7014 Regional Training Course on In-Situ Characterization of Contaminated Sites with Practical Field Applications


Friss hírek

2024. március 25, hétfő

Látogatóban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség TERC Laboratóriumban vezetőségi változás történt. Ezt követően a Nébih ÉLI vezetője és a Radioanalitikai Referencia Laboratórium munkatársai meghívást kaptak a TERC Laboratórium megtekintésére. Ezzel együtt egy személyes találkozásra is sor került, mely során a jövőbeli feladatokban való együttműködésről is beszélgettek a szakemberek.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >