null Nemzetközi radioaktivitásmérő terepgyakorlatot tartott a Nébih

Nemzetközi radioaktivitásmérő terepgyakorlatot tartott a Nébih

Nemzetközi radioaktivitásmérő terepgyakorlatot tartott a Nébih
2022. szeptember 26, hétfő

Immár harmadik alkalommal szervezett továbbképzést a Nébih a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség seibersdorfi laboratóriumával közösen. . A 26 ország részvételével szeptember 12-23 között Pécsett zajló esemény a NAÜ regionális projektje* részeként valósult meg. Célja a környezeti radioaktivitás ellenőrzésének és az eredmények értékelésének fejlesztése, valamint a helyszíni mérések lehetőségeinek bemutatása volt.

Nébih ÉLI Radioanalitikai Referencia Laboratórium munkatársai a workshopon 26 országból 36 főt köszönthettek, elsősorban a közép- és kelet-európai régióból. A munkát 12 hazai és külföldi szakértő vezette. A terepi gyakorlatok a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft. és Mecsekérc Zrt. telephelyén, Kővágószőlősön voltak. Az egykori uránbánya és ércfeldolgozó rekultivált területe és a jelenleg is működő bányavíz kezelő üzem, kiváló terep a különböző helyszíni mérések elvégzéséhez.


A workshopot a NAÜ részéről Ms Andra-Rada Harbottle, a Nébih részéről dr. Nagy Attila nyitotta meg. Az elméleti oktatás és a mérőműszerek bemutatása után 6 napos terepi gyakorlat következett, ahol a résztvevők kis csoportokban végezték a feladatokat. Lehetőség volt mind a terepen, mind az üzemi területen végezhető helyszíni mérések gyakorlására. Részt vehettek drónra szerelt detektorral történő területfelmérésen és gyakorolhatták a terepi mintavételt is. Kipróbálhatták a GPS-sel összekapcsolt hordozható gamma-spektrométert és dózisteljesítmény mérőt, így térképen is megtekinthették az út során mért értékek változását. A gyakorlatok végén a csoportok bemutatták méréseik eredményeit és megvitatták a tapasztalatokat.

A résztvevők és a NAÜ képviselői is elégedetten nyilatkoztak a szervezésről és reményüket fejezték ki, hogy a jövőben is sor kerül majd hasonló gyakorlatokra.

* Érintett NAÜ projekt: RER 7014 Regional Training Course on In-Situ Characterization of Contaminated Sites with Practical Field Applications


Friss hírek

Idén is biztosítja a Nébih az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevő állattartók részére a szaporítási események előremenő bejelentését
2022. december 1, csütörtök

Idén is biztosítja a Nébih az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevő állattartók részére a szaporítási események előremenő bejelentését

A hatályos jogszabályban* foglaltak szerint – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is azok a szarvasmarhatartók jogosultak az anyatehéntartás-támogatás igénybevételére, akik határidőn belül eleget tesznek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Ehhez nyújt segítséget a Nébih fejlesztése, amely 2022. december 1-jétől előremenően is lehetővé teszi az év végéig esedékes online és papíralapú adatszolgáltatást.

Tovább >

Januártól módosul a növényvédelmi drónpilótaképző intézmények jelentkezésére vonatkozó feltételrendszer és eljárásrend
2022. november 30, szerda

Januártól módosul a növényvédelmi drónpilótaképző intézmények jelentkezésére vonatkozó feltételrendszer és eljárásrend

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) módosította a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó feltételrendszert és eljárásrendet. Az új változat 2023. január 1-jétől lép hatályba.

Tovább >