null Nemzeti stratégiával a biztonságos élelmiszerláncért

Nemzeti stratégiával a biztonságos élelmiszerláncért

2013. október 15, kedd

A mai napon mutatta be Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a hónap elején elfogadott, középtávú nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiát a széles közönségnek. „Az élelmiszerlánc-biztonság jövője” című szakmai konferencián hazai előadók mellett külföldi országos főállatorvosok segítségével a nemzetközi élelmiszer-biztonsági trendeket is megismerhették a rendezvény résztvevői.

Az élelmiszerlánc egyre bonyolultabbá válása, az élelmiszerlánc-biztonságban bekövetkező változásoknak, trendeknek köszönhetően a szakemberek úgy ítélték meg, hogy a terület jelenlegi felelősségi rendszerét és a hagyományos hatósági felügyeleti rendszert tovább kell fejleszteni. Az élelmiszerbiztonság és élelmiszerlánc-biztonság uniós és a hazai szinten is prioritást élvez, támogatandó terület.

Ennek a folyamatnak az eredményeként állított össze a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy olyan átfogó stratégiát, amely korábban a szakterületen még nem létezett. A 2013-2022 közötti időszakot felölelő stratégia főleg keretjellegű feladatkitűzéseket, az elkövetkezendő évek fő fejlesztési prioritásait határozza meg. A dokumentum elfogadása után megkezdődött a benne foglalt 11 program tervezett intézkedéseinek részletes kidolgozása, valamint ezek összehangolása a NÉBIH már most sikerrel futó projektjeivel.

A stratégia végrehajtásáért elsődlegesen Vidékfejlesztési Minisztérium a felelős, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) együttműködve, bevonva a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szerveit. A dokumentum kiemelten kezeli a partnerségen alapuló együttműködést és a még intenzívebb közös munkát mind a társhatóságokkal (VPOP, NAV, GVH), mind a tudományos műhelyekkel, kutatókkal, oktatással, élelmiszeripari és feldolgozói vállalkozásokkal, szakmai és civil szervezetekkel, és nem utolsó sorban a fogyasztókkal is. A megvalósítás során az ismeretterjesztés, a vásárlói tudatottság erősítése, az általános kockázatkommunikáció és a prevenció is nagyobb szerephez jutnak majd.

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a konferencia sajtótájékoztatóján elmondta: „Az 1990-es évekig elsősorban az élelmiszerlánc egyes kritikus pontjaira koncentráltunk. Úgy láttuk és látjuk, a 2000-es évek elejétől újfajta, modern élelmiszerbiztonságot feltételező megközelítést kell alkalmaznunk, ahol a figyelemnek már a teljes élelmiszerlánc minden elemére ki kell terjednie. A most elfogadott stratégia a partnerségen és tudásmegosztáson alapuló szemlélet bevezetésével új, korszerű alapokra helyezi az élelmiszerlánc-biztonságért felelős szereplők viszonyát.”

A konferencia aktualitását a stratégia elfogadása mellett az állategészségügyi-szolgálat 125. éves jubileuma adta. A nagy hagyományokkal rendelkező terület és az élelmiszerbiztonság között szoros a kapcsolat, az állatok gyógyítása az emberek jólétéhez is hozzájárul: az állategészségügyi szolgálat teszi ugyanis lehetővé, hogy ép, egészséges élelmiszerhez jussunk – tehát céljai közösek a nemrég elfogadott Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiával.

„Mint főállatorvosnak különösen kedves, egy valódi ünnep ez a jubileum. Hazánk úttörő volt ezen a területen, kevés országban működött ilyen jellegű, irányító és ellenőrző feladatokat is ellátó állami hatóság az 1800-as évek végén. Elmondhatjuk, az akkor kialakított keretek a mai napig hatással vannak a munkánkra. Úgy gondolom, ezeket az értékeket, amelyeket eddig megteremtettünk, a folyamatos fejlődés mellett is meg kell őriznünk” - tette hozzá Dr. Kardeván Endre országos főállatorvos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. 

„A stratégia célja, hogy megvalósulása által az élelmiszerlánc termékei (különösen élelmiszerek) mindenkor egészségesek, kiváló minőségűek és biztonságosak legyenek, valamint azok előállítása, kereskedelme, felhasználása vagy fogyasztása során az emberek és a társadalom magas fokú tudatosságot és felelősséget tanúsítson” – mondta el Dr. Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára.

 Az eseménnyel párhuzamosan rendezték meg a CEUREG Forumot, a közép- és kelet-európai országok növényvédőszer-engedélyezési szakembereinek konferenciáját. A CEUREG képviseletében Szalkai Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztályának főosztályvezető-helyettese és Josef Švaříček, a CEUREG szervező bizottságának titkára elmondta, a növényvédelmi hatóság és a növényvédelmi szakemberek együttműködése, az integrált növényvédelmi rendszerek alkalmazása biztosítja a növényvédőszer-maradék mentes élelmiszerek előállítását, illeszkedve ezzel az Élelmiszerlánc Biztonsági Stratégiához.


Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >