null Nem találtak veszett rókát Rákosmenténél

Nem találtak veszett rókát Rákosmenténél

2014. április 2, szerda

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a lakosság figyelmét, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem találtak veszettség vírussal fertőzött rókatetemet Rákosmenténél. Az ország több pontján kihelyezett tájékoztató plakátok a 2014. április 5-én induló tavaszi immunizálási kampányhoz kapcsolódnak.

A rókák veszettség elleni orális immunizálása 1992-ben kezdődött és évente két (tavaszi és őszi) kampányt tartanak. 2008-tól – a korábbi évek eredményes védekezésének köszönhetően – a vakcinázás csak a Szlovéniától Ukrajnáig terjedő 50 km-es sávban (védőzónában) történik a határ mentén.

Az elmúlt években a klasszikus veszettség vírusa nem fordult elő Magyarországon, 2013-ban azonban veszettséget állapítottak meg Bács-Kiskun megyében, ezért az őszi kampány során az érintett területen 50 km-es sugarú körben gócvakcinázást hajtottak végre.

A 2014-es tavaszi és őszi immunizálási kampányban bővebb terülten (nyugaton a Duna valamint az M0 autópálya északon pedig az M3 autópálya vonaláig terjed) és sűrűbb szórással fogják elvégezni a szakemberek az immunizálást. A tavaszi kampány 2014. április 5-én indul és két hétig tart.

A vadászatra jogosultak fontos feladata a kampányokat közvetlenül megelőzően a lakosság tájékoztatása. A hivatásos vadászok ennek érdekében a vadászterületük több forgalmas pontjára feltűnő piros színű, kétnyelvű plakátokat helyeznek ki. A felhívásokat a települések hirdetőtábláin is közzéteszik, illetve az önkormányzatok a rendelkezésükre álló egyéb eszközökkel is (helyi rádió, tv, újság stb.) segítik a lakosság minél pontosabb informálását.

Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban vegyék fel a vakcinát, az érintett területeken a vakcinázás kezdetétől számított tizennégy napig az illetékes járási főállatorvosok ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendeltek el.
 
Fontos!

  • A természetellenesen viselkedő (barátságos, vagy támadó magatartást mutató) vadon élő emlősállattal (róka, aranysakál, kóbor eb) ne érintkezzen!

  • Ha jármű által elgázolt vagy ismeretlen ok miatt elhullott róka tetemet talál, ne érintse meg!

  • Mindkét fenti esetben értesítse az állategészségügyi hatóságot!

  • Ha veszettségre gyanús állattal érintkezett, sürgősen keresse fel háziorvosát!

  • Ha házi kedvence a megszokottól eltérően viselkedik, vagy harapás nyomait véli felfedezni rajta, haladéktalanul értesítse állatorvosát!

  • Ne feledkezzen meg az ebek kötelező veszettség elleni oltásáról!


Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság


Friss hírek

2023. április 3, hétfő

Engedélyköteles akvakultúrás létesítmények

Az engedélyköteles, ill. nyilvántartásba vétel köteles akvakultúrás létesítmények körét és az engedélyezés, valamint nyilvántartás feltételeit Európai Uniós jogszabályok határozzák meg:

Tovább >

2023. február 6, hétfő

A postagalambokra vonatkozó különleges szabályok

A postagalambokra vonatkozó különleges szabályok

Tovább >