null Nem jelölt tej összetevőt tartalmazó vaníliakrémmel töltött keksz került forgalomba Magyarországon

Nem jelölt tej összetevőt tartalmazó vaníliakrémmel töltött keksz került forgalomba Magyarországon

2017. május 12, péntek

A RASFF-on (az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén) keresztül érkezett szlovák bejelentés szerint nem jelölt tej összetevőt tartalmazó vaníliás ízű krémmel töltött szendvicskekszet szállítottak Magyarországra. 

A termék azonosító adatai:

  • Megnevezése: Sandwich Biscuits Vanilla Flavoured (Morello) - Vaníliás ízű krémmel töltött szendvicskeksz 
  • Vonalkód: 8 594058 250200
  • Minőségmegőrzési idő: 26/09/2017
  • Kiszerelés: 125g
  • Származási ország: Törökország

A nem jelölt tej összetevőt tartalmazó keksz fogyasztása tejallergiában és tejcukor érzékenységben szenvedők esetében panaszt okozhat. Mindezekre tekintettel a hatóság javasolja, hogy a fenti adatokkal rendelkező terméket a tejallergiások és tejcukor érzékenyek ne fogyasszák el!

A NÉBIH megtette a szükséges lépéseket a még készleten lévő termékek forgalomból történő kivonására.

A tejallergiáról és a tejcukor érzékenységről:

Tejfehérje allergiásoknál tej fogyasztását követően rövid időn belül különböző emésztőrendszeri, bőr- vagy légúti tünetek jelentkezhetnek, melyek súlyossága egyéntől függően változik.

Tejcukor érzékenyek esetében a tejtermékek fogyasztása elsősorban kellemetlen emésztőrendszeri reakciókat okozhat. 

A hatályos jogszabályok értelmében az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat fel kell tüntetni az élelmiszereken a fogyasztók biztonságának érdekében.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 20, szerda

Szacharin: emeltek a biztonsági küszöbértéken

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nemrég kiadott tudományos jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a szacharin emberi fogyasztása biztonságos, ezért megemelte a megengedhető napi beviteli értéket (ADI), mely 5 helyett most már 9 mg/testtömeg kilogramm.

Tovább >