null Nem jelölt glutén összetevőt tartalmazó mini tavaszi tekercs került forgalomba Magyarországon

Nem jelölt glutén összetevőt tartalmazó mini tavaszi tekercs került forgalomba Magyarországon

Nem jelölt glutén összetevőt tartalmazó mini tavaszi tekercs került forgalomba Magyarországon
2017. október 31, kedd

A dán hatóság jelzése alapján nem jelölt glutén összetevőt tartalmazó fagyasztott, mini tavaszi zöldséges tekercset szállítottak Magyarországra. A gyártói önellenőrzés során kiderült, hogy a termék egységcsomagolásán a búzaliszt összetevő nincs feltüntetve, a kötelező jelölés csak a gyűjtőcsomagolásokon szerepel. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a RASFF-on keresztül értesült az esetről.

A termék azonosító adatai:

  • Megnevezése: Mini Spring Rolls with Vegetables – Mini tavaszi zöldséges tekercs
  • Tételszám: HZB_17/04
  • Minőség megőrzési idő: 14/06/2019
  • Csomagolás időpontja: 15/6-2017
  • Kiszerelés: 900 gramm (60*15 gramm / doboz)
  • Származási ország: Kína
  • RASFF referenciaszám: 2017.1802

A nem jelölt glutén összetevőt tartalmazó tavaszi tekercs elfogyasztása a gluténérzékenységben szenvedők esetében panaszt okozhat, ezért a hatóság javasolja, hogy a fenti adatokkal rendelkező terméket az arra érzékenyek ne fogyasszák el!

A NÉBIH megtette a szükséges lépéseket a még készleten lévő termékek forgalomból történő kivonására.

A gluténérzékenységről:

A gluténérzékenység – más néven cöliákia vagy lisztérzékenység – olyan autoimmun betegség, melynek kiváltó tényezője a gabonafélékben található fehérje, azaz a glutén. Az intolerancia kialakulásáért általában genetikai tényezők felelősek, mértéke egyénenként változó lehet.

A betegség a vékonybél nyálkahártyájának elváltozásával jár, amely felszívódási problémákhoz vezet. Tünetei főleg emésztőrendszeri bántalmak, így például hányás, hasmenés, bélbántalom, puffadás, gyomor- és bélhurut lehetnek.

A gluténérzékenység kezelésének eddig ismert egyetlen módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta, amely kizárja a búza, a rozs és az árpa fogyasztását.

Az Európai Unió vonatkozó rendelete alapján a „gluténmentes” kifejezés csak abban az esetben használható egy terméken, ha az élelmiszer a végső vásárlónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. A hatályos jogszabályok értelmében az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat a fogyasztók biztonsága érdekében fel kell tüntetni az élelmiszereken.


Friss hírek

Te mennyit pazarolsz? A Nébih ismét elkészíti a magyar háztartások élelmiszerhulladék-körképét
2021. október 16, szombat

Te mennyit pazarolsz? A Nébih ismét elkészíti a magyar háztartások élelmiszerhulladék-körképét

A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ismét élelmiszerhulladék felmérést végez a Nébih. Ha szeretné tudni, háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy csak szeretné segíteni a hivatal munkáját, vegyen részt ön is a mérésben!

Tovább >

Kutatási együttműködés a Debreceni Egyetem és a Nébih között:  egyetemi tudással a vaddisznóállomány feltérképezésére
2021. október 13, szerda

Kutatási együttműködés a Debreceni Egyetem és a Nébih között: egyetemi tudással a vaddisznóállomány feltérképezésére

A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és megelőzésére szolgáló speciális monitoring rendszer kidolgozását tűzte ki célul a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az erről szóló kutatási együttműködési megállapodást október 13-án a Vadászati és Természeti Világkiállításon írta alá Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem dékánja és Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke.

Tovább >