null Nem engedélyezett új élelmiszer-összetevőt tartalmazó, edzés előtt ajánlott kapszulát árultak a magyar webáruházakban

Nem engedélyezett új élelmiszer-összetevőt tartalmazó, edzés előtt ajánlott kapszulát árultak a magyar webáruházakban

Nem engedélyezett új élelmiszer-összetevőt tartalmazó, edzés előtt ajánlott kapszulát árultak a magyar webáruházakban
2017. november 20, hétfő

Nem engedélyezett új élelmiszer-összetevő, agmatin-szulfát felhasználásával készült az Amix Hell’s NO2 nevű, edzés előtt ajánlott kapszula, ezért kivonták a forgalomból. A NÉBIH, litván hatósági bejelentés alapján, a RASFF-on keresztül értesült az esetről. A kifogásolt élelmiszert magyarországi webshopokban is forgalmazzák.

A termék azonosító adatai:

  • A termék neve: Amix Hell’s NO2
  • Kiszerelés: 100 kapszula/csomag (77,5 g)
  • Ajánlott napi adag: 5 kapszula, melyet edzés előtt javasolt bevenni
  • RASFF referenciaszám: 2017.0235

Mivel az élelmiszerek előállítása során tilos olyan összetevőket felhasználni, melyek az uniós élelmiszerjog értelmében nem engedélyezett összetevőnek minősülnek, így a készítmény fogyasztása kockázattal jár, összetétele veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét.

A NÉBIH gyors intézkedésének és a riasztásban érintett magyar webáruház együttműködésének köszönhetően a készleten levő mennyiséget azonnal kivonták a forgalomból, a webáruházból már nem elérhető. A további online forrásokon keresztül kapható tételek nyomon követése folyamatban van.

Amit az új élelmiszerek vagy élelmiszer-összetevők szabályozásáról tudni kell: Új élelmiszernek nevezzük azokat az élelmiszereket vagy élelmiszer-összetevőket, amelyek emberek által történő fogyasztása 1997. május 15. előtt az Európai Unió területén nem volt számottevő. Ezek lehetnek új élelmiszerforrások, újonnan kifejlesztett, innovatív élelmiszerek, új technológiák és feldolgozási eljárások felhasználásával gyártott élelmiszerek, illetve az EU-n kívül hagyományosan fogyasztott élelmiszerek.

Az új élelmiszerek csak szigorú engedélyeztetési eljárást követően hozhatók forgalomba az EU területén. Engedélyezésüket – a gyártó vagy forgalmazó kérelmére – az Európai Bizottság végzi, a tagállamok szoros közreműködésével.

Figyelembe véve, hogy az agmatin-szulfát felhasználását élelmiszer-összetevőként még nem engedélyeztették, nem bizonyított, hogy az azt tartalmazó termék fogyasztása az egészségre ártalmatlan.

A NÉBIH kéri a vásárlókat, hogy, aki rendelkezik a fenti termékkel, egészsége megóvása érdekében ne fogyassza azt el!

Az új élelmiszerekről és az engedélyezés folyamatáról bővebb információk találhatóak a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/uj-elelmiszerek-es-uj-elelmiszer-osszetevok


Friss hírek

Te mennyit pazarolsz? A Nébih ismét elkészíti a magyar háztartások élelmiszerhulladék-körképét
2021. október 16, szombat

Te mennyit pazarolsz? A Nébih ismét elkészíti a magyar háztartások élelmiszerhulladék-körképét

A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ismét élelmiszerhulladék felmérést végez a Nébih. Ha szeretné tudni, háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy csak szeretné segíteni a hivatal munkáját, vegyen részt ön is a mérésben!

Tovább >

Kutatási együttműködés a Debreceni Egyetem és a Nébih között:  egyetemi tudással a vaddisznóállomány feltérképezésére
2021. október 13, szerda

Kutatási együttműködés a Debreceni Egyetem és a Nébih között: egyetemi tudással a vaddisznóállomány feltérképezésére

A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és megelőzésére szolgáló speciális monitoring rendszer kidolgozását tűzte ki célul a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az erről szóló kutatási együttműködési megállapodást október 13-án a Vadászati és Természeti Világkiállításon írta alá Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem dékánja és Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke.

Tovább >