null NÉBIH Közlemény - Keresse gombaszakellenőrét a piacon!

NÉBIH Közlemény - Keresse gombaszakellenőrét a piacon!

2012. október 30, kedd

A NÉBIH közreadja a gombaszakellenőröket foglalkoztató piacok listáját. Az elmúlt napok halálos kimenetelű gombamérgezéses eseteire tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) amellett, hogy minden esetben felhívja a lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők figyelmét arra, hogy – saját és családjuk egészsége érdekében – kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el, közreadja a gombaszakellenőröket foglalkoztató piacok listáját, és nyitva tartásukat.

A tartós meleg őszi időjárás miatt hosszú gombaszezonra számíthatnak a kalapos finomság kedvelői. Az őszi gombaszezon a szárazság miatt bár egy hónappal később kezdődött, a szokásostól eltérően ezen szervezetek nemcsak a hegyekben jelentek meg nagy számban, hanem az alföldi réteken, legelőkön, és az alföldi erdőkben is, így a NÉBIH a lakosság érdekében fokozott óvatosságra kéri a fogyasztókat.

Annak érdekében, hogy mindenki elérhesse a hozzá közel eső szakembert, a NÉBIH közreadja a gombaszakellenőrt foglalkoztató piacok listáját is, megjelölve azok nyitva tartási idejét. Fontos tudni, hogy a szakemberek nem csupán a mérgező fajtákat tudják biztonsággal kiválogatni, de azon gombákat is, amelyek fogyaszthatóvá tételéhez speciális eljárás szükséges (pl. 20 percen túli főzést igényel, vagy alkohollal együtt nem fogyasztható).

Kiemelten fontos, hogy gyűjtött gombából készült ételek fogyasztását követő megbetegedés, vagy annak gyanúja esetén azonnal forduljunk orvoshoz! A gyors diagnózist, a hatékony terápiát segíti, ha a megmaradt gombát, a gombás étel maradékát, vagy akár a gomba tisztítási hulladékát az orvoshoz magunkkal visszük. A gomba toxikológiai vizsgálatokat a NÉBIH laboratóriuma végzi. A vizsgálatkéréssel kapcsolatos információk a honlapon megtalálhatók.

Vadon termő, gyűjtött gombát csak állandó szakellenőri jelenlétet biztosító piacokon, szakellenőri igazolással együtt szabad értékesíteni, melyet az árusnak a gomba mellé ki kell helyeznie.

A biztonságos gombafogyasztással kapcsolatos korábban közétett tájékoztatóink elérhetőek itt.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >