null NÉBIH Közlemény - Illegális zöldség tisztító üzemet számolt fel a NÉBIH Csongrád megyében

NÉBIH Közlemény - Illegális zöldség tisztító üzemet számolt fel a NÉBIH Csongrád megyében

2012. október 18, csütörtök

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kiemelt ellenőrzés keretében a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósággal közösen egy illegális zöldség tisztító-, csomagoló üzemet számolt fel Újszentivánon.

A mai napon a NÉBIH kiemelt ellenőrzés keretében a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságával közösen egy illegális zöldség tisztító-, csomagoló üzemet fedezett fel Újszentivánon. Az üzem nem csak illegálisan működött, de higiéniai állapota nem felelt meg egyetlen előírásnak sem.

Az ellenőrzést végző szakemberek a helyszínen a következőkkel szembesültek: az üzem padozata, oldalfalai repedezettek, szennyezettek voltak. A mennyezet részben leomlott, melyen keresztül a külvilágra ki lehetett látni. Az öltözőnek helyt adó régi istálló épületében hideg-meleg folyóvíz, illetve WC nem volt biztosított, ezen túlmenően a helyiségben állatok (macskák) voltak. Rovar-, és rágcsálóirtás nem történt.

Az ellenőrzés időpontjában ott dolgozó 4 munkás zöldségtisztítási, darabolási, csomagolási tevékenységet végzett, azonban egészségügyi könyvvel nem rendelkeztek. Elmondásuk szerint a bérmunkát kb. 2 hete végezték.

A helyszínen talált mintegy 1,5 tonna zöldség (vöröshagyma, sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller) esetében, a hatóság elrendelte annak megsemmisítést, tekintettel a higiéniai állapotokra, a termék jelöletlenségére, illetve nyomonkövethetetlenségre.

A tulajdonos élelmiszerlánc-felügyeleti bírságra számíthat, melynek pontos összege a vizsgálat későbbi szakaszában kerül megállapításra.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >