null NÉBIH felhívás: csak szakellenőr által megvizsgált vadon termő gomba fogyasztható biztonsággal

NÉBIH felhívás: csak szakellenőr által megvizsgált vadon termő gomba fogyasztható biztonsággal

2012. október 5, péntek

A száraz nyári hónapokat követően hirtelen leesett nagymennyiségű csapadék hatására egyszerre jelentek meg hazánk erdeiben, mezőin és legelőin a nyári, valamint az őszi ehető és mérgező gomba fajok. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők figyelmét, hogy – saját egészségük védelme érdekében – kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el.

A tartós őszi időjárásnak köszönhetően hosszú gombaszezonra számíthatnak a kalapos finomság kedvelői. A NÉBIH felhívja a gyűjtők figyelmét, hogy a fogyasztás mellett már a gyűjtés is számos veszélyt rejthet magában. Például az ehető és nem ehető gombák együttes gyűjtése, közös kosárba helyezése – a spórák és gombatörmelék átszóródása miatt – az ehető gombákat is szennyezheti.

A nyilvántartott gombaszakellenőrök listája elérhető a hivatal honlapján. A szakemberek nem csupán a mérgező fajtákat tudják biztonsággal kiválogatni, de azon gombákat is, amelyek fogyaszthatóvá tételéhez speciális eljárás szükséges (pl. 20 percen túli főzést igényel, vagy alkohollal együtt nem fogyasztható).

Kiemelten fontos, hogy gyűjtött gombából készült ételek fogyasztását követő megbetegedés, vagy annak gyanúja esetén azonnal forduljunk orvoshoz! A gyors diagnózist, a hatékony terápiát segíti, ha a megmaradt gombát, a gombás étel maradékát, vagy akár a gomba tisztítási hulladékát az orvoshoz magunkkal visszük. A gomba toxikológiai vizsgálatokat a NÉBIH laboratóriuma végzi. A vizsgálatkéréssel kapcsolatos információk a honlapon megtalálhatók.

A hivatal honlapján – a szakellenőrök elérhetőségén túl – szintén megtalálhatók a leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok fotói, mely a gyűjtők számára nyújthat jelentős segítséget.

Vadon termő, gyűjtött gombát csak állandó szakellenőri jelenlétet biztosító piacokon, szakellenőri igazolással szabad értékesíteni, amit az árusnak a gomba mellé ki kell helyeznie.
 

 Néhány további hasznos tanács:

  • Házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát ne fogadjon el!

  • 6 év alatti gyermeknek gombás ételt ne tálaljon fel!

  • A gombás ételt elkészülte után a lehető legrövidebb időn belül fogyassza el, ha teheti ne tárolja

  • Játszótereken, udvarokon a kisgyermekek védelme érdekében fokozottan vizsgálja át a füves és bokros területeket, megelőzve azt, hogy a kíváncsi gyermek az ott növő gombát megkóstolja.

 
 

Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >