Nagyot alkottak „A hal, mint étel” című fotópályázat nyertesei
Sikeresen lezajlott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálatának „A hal, mint étel” című fotópályázata. 2022 februárjában immár második alkalommal indult útjára a gyermekeknek szóló, kreatív pályázat, amely ezúttal a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul. A verseny összes pályázója közül a legjobb 5 alsó- és 5 felsőtagozatos diák részesült díjazásban, egy tanuló pedig a Nébih elnökének különdíját vehette át.
A kreatív versengésre alkotókedvű általános iskolás diákok jelentkezhettek egyénileg vagy csapatban. A megmérettetésre halból készült ételek – amit maguk, házilag készítettek el, esetleg szülői segítséggel – fotóival lehetett pályázni. A képekhez mellékelni kellett a halétel receptjét, és a Miért együnk halat? kérdésre adott választ.
A pályázati feltételeknek megfelelő fotók elbírálása alapján 2022. március 20-án került sor a fotópályázat eredményhirdetésére. A végső sorrend felállításában a zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen valamennyi pályázat igényes és rendkívül ötletes volt. A szemet gyönyörködtető, kiváló pályamunkák láttán biztosan megállapítható, hogy a pályázat valamennyi résztvevője egyaránt nyertes.
Az alsó- és felsőtagozatos korcsoportban az első 5-5 helyezett nyereményben részesült, illetve mindkét korcsoport győztese további értékes díjjal gazdagodott. Ez évben is méltó gazdára talált az elnöki különdíj, ezt a pályaművet dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke választotta ki az összes beérkezett fotó közül.
A Nébih szakemberei alkotta, három tagból álló zsűri az alábbi pályamunkákat részesítette díjazásban:
1–4. osztály korcsoportban a legjobbak:
• Szalai Attila, Autizmusfejlesztő csoport, 4. c osztály, Érdligeti Általános Iskola, Érd – Halat enni vidámság!
• Szabó Ákos, 4. z osztály Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola – Dorozsmai ponty csuszatésztával
• Nagyváti Maja, 3. a osztály Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola – A legjobb étel harcsából
• Kátai Hunor Botond , 3. osztály, és Kátai Emma Mónika 4. osztály Ádándi Fekete István Általános Iskola – Egy ádándi gyermek kedvenc halételei
A győztes:
Szatmári Alexandra, 4. b osztály, Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Ált. Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium – Sült süllős bucifalatkák fatányéron
5–8. osztály korcsoportban a legjobbak:
• Kisjuhász Lili Zoé, 5. d osztály, Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Általános Iskola – Pappardelle lazaccal
• Lakatos Anett Virgínia, 6. osztály, Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola – Töltött csuka
• Lóránt János, 6. osztály, Launai Miklós Református Iskola – Tortilla
• Szabó Levente, 5. b osztály, Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium – Évszakok
A győztes:
• Wéber Szófia, 7. osztály, Veszprémvarsányi Fekete István Általános Iskola – Sült pisztráng Nagypapa módra
Az Elnöki különdíj nyertese:
Balazatics Barnabás, 1. b osztály, Dr. Tolnay Sándor Általános Iskola – „Harcsaburi a kedvencünk”
A verseny győzteseinek és valamennyi résztvevőnek köszönjük a részvételt! Reméljük, hogy jövőre ismét találkozunk a Halak Napjához kapcsolódó, alkotói versenyünkön!