null Munkában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiemelt ellenőrzéseket végző akciócsoportja

Munkában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiemelt ellenőrzéseket végző akciócsoportja

2012. november 27, kedd

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kiemelt ellenőrzéseket végző akciócsoportja jogszabály sértő módon működő állattartótelepeket zárt be és szabálytalanul működő húsfeldolgozó üzemet büntetett legutóbbi ellenőrzése során.

2012. november 26-án a NÉBIH kiemelt ellenőrzéseket végző akciócsoportja – a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bevetési Főosztályának támogatásával – a hajnali órákban ellenőrzést végzett két tanyán Hernád község külterületén. A vizsgált telepeken 140 db különböző korosztályú, illetve 200 db azonos korosztályú jelöletlen, ismeretlen származású sertést tartottak és nem rendelkeztek ellátó állatorvossal sem.

Tekintettel a fokozott járványügyi kockázatra az eljáró hatóság mindkét telep azonnali forgalmi korlátozását rendelte el, azaz a telepekről se ki, se be nem lehet állatot szállítani. A tulajdonosok kötelesek saját költségükre az állatok egyedi azonosítását elvégeztetni, ellátó állatorvosi szerződést kötni és a kötelező vizsgálatokat elvégeztetni.

Mindkét esetben bírság kiszabására kerül sor a járványügyi szabályok megsértése miatt, melynek megállapítása jelenleg még folyamatban van.

Fenti ellenőrzésekkel egy időben a kiemelt ellenőrzéseket végző csoport másik csapata általános élelmiszer-higiéniai, nyomon követhetőségi ellenőrzést tartott egy szarvasmarha, sertés, ló vágóhídon és az egységhez tartozó húsfeldolgozó üzemben. Az ellenőrzés időpontjában vágás nem volt, csak húsfeldolgozási tevékenység. Az ellenőrzés során megállapításra került, hogy az előző éjjel levágott állatok közül (200 db sertés és 10 db szarvasmarha) 22 db félsertés kiszállításra került hétfőn reggel húsvizsgálat és trichinella vizsgálat nélkül. Emiatt a megyei élelmiszer-higiénikus az ellenőrzés ideje alatt elrendelte a kiszállított tétel azonnali visszahívását. A bírság kiszabása folyamatban van.

 

Letölthető anyagok

1. tanya - képek

1. tanya - videók

2. tanya - képek

2. tanya - videók

 


Képgaléria

Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >