null Módosul az EKÁER rendszer működése

Módosul az EKÁER rendszer működése

2015. augusztus 3, hétfő

2015. augusztus 1-től az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) működése az alábbiak szerint módosul:

Az 51/2014. (XII.31) NGM rendelet 1. számú mellékletében felsorolt termékek Európai Unió más tagállamából Magyarországra történő – bejelentés köteles – szállításának bejelentésére kizárólag abban az esetben nyílik lehetőség, amennyiben a bejelentésre kötelezett adózó érvényes FELIR azonosítóval rendelkezik, valamint a kirakodás belföldi telephelye az élelmiszerlánc-felügyeleti szervhez első belföldi betárolási helyként bejelentésre került. Ennek hiányában a bejelentés nem teljesíthető.

Az első magyarországi tárolási hely bejelentéséről a 3/2010 (VII. 5.) VM rendelet rendelkezik, amely szerint azoknak az élelmiszer-vállalkozásoknak, amelyek harmadik országból vagy uniós tagállamból élelmiszert forgalomba hozatal vagy tovább feldolgozás céljából behoznak, regisztrálniuk kell magukat és azt a telephelyet, első magyarországi tárolási helyet, ahol az árut először betárolták. Az első tárolási hely bejelentésről részletesebb információt, illetve a bejelentett első tárolási helyek adatait itt találja.


Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >