Vissza

Mitől jó a vetőmag?

Mitől jó a vetőmag?

Mitől jó a vetőmag?

A vetőmag magát a növényfajtát testesíti meg, annak kedvező tulajdonságait hordozza. A fajtára jellemzői mellett az alapvető értéke a csírázó képességében rejlik. Azt tekintjük jó vetőmagnak, amelyik nagy százalékban kicsirázik. Ezt százalékos értékben fejezzük ki, de ez az információ nem kerül fel a vetőmagok csomagolására, csak annyi, hogy megfelel a határértékeknek.

Ilyenkor, ha végignézünk a szántóföldön, vagy a kertben, nem látunk foghíjakat a sorokban. Mint az élő anyagoknál általában, a vetőmag nál se várhatunk el 100%-os csírázóképességet, de ha a magoknak jelentős része nem csírázik, akkor a vetőmag nem megfelelő minőségű. A csírázóképességre a vetőmag tárolása, kezelése és a vetési technológia is komoly hatással van. Így ha valami nem csírázik, nem jelenti azt automatikusan, hogy a vetőmag a hibás. Az ilyen ügyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei vizsgálják ki közösen, termesztéstechnológiai, növényvédelmi és vetőmagminőségi szempontból egyaránt.

Mi garantálja a vetőmag minőségét?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Megyei Kormányhivatalok felügyelik, hogy a vásárlók jó minőségű vetőmagot kapjanak. A vetőmag-ellenőrök már a vetőmag előállításának elején, a szántóföldön vizsgálják, hogy a vetőmagot hogyan termesztik. A vetőmag-minősítés folyamatának végét a fémzárolás jelöli, amikor a vetőmag megkapja a minősítést igazoló bizonyítványt. Ha egy vetőmagtételt fémzároltak, akkor az azt tanúsítja, hogy a vetőmag forgalomba hozható, és a tétel megfelel a jogszabályi elő írásoknak. A hobbi kertészek a kiskertjükbe úgynevezett „színes tasakos”, standard minősítésű vető magokat vásárolnak általában. A vetőmagokat ugyan a cégek minősítik, de ugyanúgy jó minőségű vetőmagnak kell lennie a tasakokban. A standard vetőmagok minőségét a NÉBIH szúró próbaszerűen vagy bejelentés alapján ellenőrzi.

Mi van a színes tasakra írva?

A színes tasakon több információ szerepel, ezek közül a vásárló számára legfontosabbak: a vetőmag faja és annak fajtája, szaporítási fok amely lehet „C” vagy „Z” , ezek jelöli a certifikált, hatóság által ellenőrzött minőséget. Az „ST” (standard) a cégek által saját ellenőrzésben részesített minőséget jelöli. A fémzárszám vagy azonosító szám: a tétel beazonosításához, nyomon követhetőségéhez nélkülözhetetlen adat. A fémzárolás vagy a legutolsó csírázóképességi vizsgálat éve, amely azt jelöli, hogy mikor felelt meg a vetőmag utoljára az elő írásoknak. A tétel tömege és/vagy magdarab-száma is feltüntetésre kerül. A vető magok vegyszeres kezelése (a növény védőszer neve, ható- anyaga) is fontos adat lehet. Kiszerelő nevét minden esetben fel kell tüntetni a magon!

Mit kell tenni, ha nem csírázik a vetőmag?

Ha a boltban, a gyakran párszáz forintért kapható színes tasakos vetőmag nem csírázik ki, akkor sokan egyszerűen beletörődnek abba, hogy nem sikerült az adott évben azt a bizonyos növényt termeszteniük. A legfontosabb talán, hogy amikor vetőmagot vásárolunk, őrizzük meg a bizonylatot és a vetőmag csomagolását. Ha nem, vagy nagyon rosszul csírázik a vetőmag, bejelentést kell tenni a NÉBIH Zöld számán: 06 80 2 63244.

A vetőmagokat nem szabad megenni vagy megkóstolni, mert azokat a legtöbb esetben vegyszerrel kezelik (csávázzák). a csávázószer mellett festéket is használnak, így a csávázott vetőmag színes, könnyű felismerni.

 

Forrás: Konyhasziget Magazin


Átlagos (0 Szavazatok)