null Biztonságos törődés: Mire figyeljünk élelmiszer-adományozáskor?

Biztonságos törődés: Mire figyeljünk élelmiszer-adományozáskor?

2022. december 7, szerda

Advent időszakában sokan adományozással segítik szebbé tenni nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. Az élelmiszer-adományozás az egyik legkézenfekvőbb és legjobb megoldás, azonban ennek is megvannak a szabályai. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat annak érdekében, hogy az adományozott élelmiszer igazi segítség és öröm legyen, ne pedig kockázati forrás.

A legalapvetőbb szabály, hogy csak olyan élelmiszert adományozzunk, amelyet mi magunk is szívesen elfogyasztanánk! Ezek a legális kereskedelemben vásárolt, a gyártói ajánlásoknak megfelelően tárolt (általában: hűvös, száraz, fénytől védett helyen), magyar nyelvű felirattal ellátott, eredeti, bontatlan és sértetlen csomagolású élelmiszerek. Ajánlott inkább tartós, vagyis minőségmegőrzési idővel jelölt élelmiszereket adományozni. Legideálisabb termékek: liszt, cukor, rizs, étolaj, száraz tészta, konzervek, száraz hüvelyesek, tartós tej, csokoládé, édes és sós tartós sütemények (keksz, ropi, sajtos tallér stb.).

A fogyaszthatósági idővel jelölt, azaz friss fogyasztású, romlékony élelmiszerek a lejárat után egészségügyi ártalmat okozhatnak, ezért ekkor már nem fogyaszthatók! Kiemelten fontos tehát, hogy az ilyen termékeket különösen körültekintően kezeljük, a magas egészségügyi kockázat miatt pedig lejárt fogyaszthatósági idővel jelölt élelmiszert egyáltalán NE adományozzunk.

A minőségmegőrzési idő a tartós termékeken (például konzerv, száraztészta, csokoládé) szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni, az még a lejárat után is biztonságos marad. Épp ezért – részben az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem jegyében – az idei évtől EU-s szinten adományozhatóvá váltak a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek. Az ilyen bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tárolt lejárt termékek akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyaszthatók és táplálók. Abban, hogy az egyes termékeknek meddig érdemes „esélyt adni”, a Maradék nélkül program szakértői által összeállított „lejárati útmutató” nyújt segítséget mind a lakosságnak, mind az élelmiszer-forgalmazók és a karitatív szervezetek számára.

Hűtést igénylő vagy fagyasztott élelmiszert nem ajánlott adományozni, csak akkor, ha minden szakaszban (például az átadás során és azt követően is) biztosítottak a biztonságos tárolási körülmények. Ha csak ilyen élelmiszert tudunk felajánlani, érdemes egy, a közelünkben élő rászoruló családnak közvetlenül eljuttatni, a mihamarabbi elfogyasztás érdekében.

Saját készítésű ételek esetében fokozottan ügyeljünk a személyi higiéniára, az eszközök és a konyha tisztaságára, hiszen a rászorulók között lehetnek betegségekkel küzdő személyek, gyerekek, idősek és terhes nők, akiknek az immunrendszere gyengébb. Fontos, hogy az adomány igazi segítség és öröm legyen számukra, ne pedig kockázati forrás. Célszerű egy, az étel mellé tett, vagy ráragasztott cédulán feltüntetni a készítés idejét, valamint a felhasznált alapanyagokat, de legalábbis az allergiát okozó összetevőket. Különösen igaz ez, ha az ételt nem közvetlenül a fogyasztónak adjuk át, így nincs lehetőségünk szóban tájékoztatni.

Sokszor a figyelmesség és a kedvesség a kézzel fogható adományoknál is értékesebbnek bizonyul. A karitatív szervezetek munkájának segítése önkéntesként, vagy a környezetünkben élőkre való odafigyelés a mindennapok során épp olyan nagy segítség lehet, mint egy-egy adománycsomag.

A Maradék nélkül program adventi kampányában további tippeket oszt meg a tudatosabb karácsonyi felkészüléshez a program közösségi média felületein: Facebook, Instagram.


Friss hírek

2025. december 15, hétfő

Nem javult a benyújtott jelentések aránya a haszonállatoknál alkalmazott antibiotikum-tartalmú készítmények esetében

A 2024-ben forgalmazott mennyiségek nagyjából felét jelentették – az előző évekhez hasonlóan – felhasznált antimikrobiális készítményként a főbb, élelmiszer-termelő állatok esetében. Legjobban a sertés- és nyúlágazat teljesített: a telepek mintegy 80%-áról érkezett antibiotikum-felhasználási jelentés a tavalyi évből. A baromfiágazatban mindössze 50% körüli az arány, míg a szarvasmarha és a kiskérődzők esetében ennél is alacsonyabb a jelentési hajlandóság. A Nébih kéri az érintetteket, a rendszeres adatszolgáltatásra mivel Magyarország érdeke, hogy az EMA felé teljes körű és megbízható adatszolgáltatás történjen.

Tovább >

2025. december 15, hétfő

Megjelent a második ESUAvet jelentés: már elérhetőek a 2024-es adatok az EU-ban értékesített és felhasznált állatgyógyászati antimikrobiális szerekről

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közzétette a 2024-es évben forgalmazott és felhasznált állatgyógyászati célú antimikrobiális szerekről szóló jelentését. A második ESUAvet (European Sales and Use of Antimicrobials for veterinary medicine) riport szerint 2024-ben az antimikrobiális állatgyógyászati készítmények teljes értékesítésének 98%-át élelmiszer-termelő állatok számára értékesítették az EU-ban, ami 2023-hoz képest 5%-os növekedést jelent.

Tovább >