null Mindig frisset!

Mindig frisset!

Mindig frisset!
2016. december 14., szerda

Hagyományainknak köszönhetően a vallási ünnepek előtt mindig növekedett és napjainkban is növekszik a halhús utáni kereslet. Karácsonykor, a magyar konyha egyik legnépszerűbb élelmiszere a hal, de évről évre nő a fogyasztása év közben is. A hal vagy halhús vásárlásakor körültekintően kell eljárni, mert a romlott halhús fogyasztása betegséget okozhat!

Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás éves szinten meghaladja az öt kilogrammot, amely a növekedés ellenére is, még messze elmarad az európai átlagtól.

Közismert tény, hogy a hal nagyon egészséges étel, köszönhető ez a benne lévő nagy mennyiségű víznek és teljes értékű fehérjének, a rengeteg ásványi anyagnak és vitaminnak, amelyeket tartalmaz. A halhús könnyen emészthető, nagyon tápláló és kis mennyiségű zsírt tartalmaz. A halhúsban található zsiradék – a halolaj – a többi állati eredetű zsíroktól eltérően telítetlen zsírsavakban gazdag. 

Fontos tudni, hogy a halhús a leggyorsabban romló húsféle, és a szennyezett vizekből kifogott hal veszélyes baktériumokat, vírusokat, ártalmas nehézfémeket (pl. higany), a tenyésztett halak vegyszereket és antibiotikumokat is tartalmazhatnak. Emiatt különösen fontos, hogy az élelmezésében csak friss, ellenőrzött gazdaságból származó édesvízi, vagy megbízhatóan kezelt nyílt tengeri mélyhűtött hal fogyasztása engedélyezett.

A hal vagy halhús vásárlásakor körültekintően kell eljárni, mert a romlott halhús fogyasztása betegséget okozhat!

A romlás jelei először a fejen láthatóak, a kopoltyú és a szem állapota azonnal elárulja a halhús frissességét, majd a romlás innen terjed a belső részekre.

Míg egy norvég vagy svéd háziasszony ránézésre eldönti, hogy friss-e a hal vagy halhús, hazánkban ez problémát okozhat.

A friss hal jellemzői az élénkvörös kopoltyú, ha annak kopoltyúja halványvörös vagy barna, valamint szürkés foltok láthatóak rajta, akkor a hal már nem friss, rosszabb esetben romlásnak indult.  Elszíneződését az oxigéntartalom csökkenése okozza, a hal kifogásának idejétől számítva színe egyre halványabb, fakóbb lesz.

A friss hal szeme fényes, tiszta és duzzadt, a kevésbé friss vagy romlott halé zavaros és beesett.

A friss hal bőre nedves és csillogó, a romlott halé összeszáradt vagy nyálkás tapintású, esetleg zöldes színű. A friss halhús tapintásra rugalmas, ha ujjunkkal megnyomjuk és annak helye benne marad a húsban, akkor nem friss vagy romlott hallal van dolgunk.

Érdemes szemrevételezni a hal úszóit és pikkelyeit is. A friss hal úszói nedvesek, színüket tekintve egységesek, pikkelyei erősen tapadnak a testhez. A száraz, roncsolt végű, a szélek felé kifehéredő úszók, valamint a lazán ülő, szikkadt, pergő pikkelyek viszont a hosszú ideig tartó tárolás biztos jelei.

A friss halszelet esetén a hús tapad a bőrhöz, a nem friss halfilé szétesik.

A döntésben a hal illata is segít, amelynek friss édesvíz vagy tenger illatát kell árasztania. Továbbá a friss halhús a vízben alámerül, míg a romlott a víz tetején lebeg.

A megvásárolt hal lehető legrövidebb időn belül kerüljön hűtőszekrénybe vagy feldolgozásra. A hűtőszekrényben a hőmérséklet kb. 0-5 °C közötti, amelyen maximum 1-2 napig tárolható a hal.

Fagyasztóban történő tárolás esetén a javasolt tárolási idő 3-4 hónapban határozható meg. Az ennél hosszabb ideig tárolt készítmények sem romlanak meg, de az igen lassú oxidációs folyamatok és a zsírok avasodása miatt, a halhús minősége fokozatosan csökken.

Az egészségtudatos táplálkozás és a magyarországi gasztronómiai kultúra szempontjából is fontos, hogy a halhús fogyasztása beépüljön a háztartások mindennapjaiba. Biztató jel, hogy az elmúlt időszakban már lassú növekedés tapasztalható a hazai halfogyasztásban.

A horgászat vagy kisszerszámos halászat lehetőséget ad az egészséges táplálékot jelentő halhús saját magunk részére történő biztosítására is. A fenti halfogási módszerekkel jogszerűen zsákmányolt halnál, mondják nincs is ízletesebb. 

A horgászok és kisszerszámos halászok által jogszerűen kifogott, különféle halfajokból álló zsákmány csak saját fogyasztásra használható fel, annak kereskedelmi forgalomba hozatala jogsértő cselekmény, amely közigazgatási hatósági eljárást von maga után. Egy kivétel van, ha a horgász, vagy halász a saját maga által fogott halat falusi vendégasztal keretében szolgálja fel.

A halászati engedéllyel rendelkező ökológiai vagy szelektív halászok által, a halászat során jogszerűen kifogott zsákmány kereskedelmi forgalomba csak fogási tanúsítvánnyal kerülhet, ennek hiányában ismeretlen eredetű élelmiszernek minősül, melynek forgalomba hozatalát a hatóság megtiltja, megsemmisítését elrendeli.

Tisztelt Horgászok!
Jogosulatlan halászattal, horgászattal, továbbá az állami halőri szolgálat feladatvégzését érintő bejelentésüket az alábbi e-mail címen tehetik meg: allamihalor@nebih.gov.hu

A bejelentéshez az alábbi adatok megadását kérjük:

Megye, település, vízterület (lehetőség szerint pontos, víztérkód) megnevezése

Bejelentő neve (nem kötelező)

Címe (nem kötelező)

Elérhetősége (telefon, e-mail cím) (nem kötelező)

Bejelentett adatok megadása (ki, hol, mikor, mit?)

 

 


Friss hírek

Akár egy évre „lakat kerülhet” a problémás webshopokra az NMHH és a Nébih együttműködésének köszönhetően
2021. május 6., csütörtök

Akár egy évre „lakat kerülhet” a problémás webshopokra az NMHH és a Nébih együttműködésének köszönhetően

Az online értékesítési csatorna előretörésével az ellenőrző hatóságok is egyre több olyan honlapot találnak Magyarországon, melyek hamisított, tiltott módon előállított vagy forgalomba hozott terméket kínálnak eladásra. A csalók ellen a hatóságok közti összefogással lehet a legeredményesebben fellépni, így ezen összehangolt munka érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Tovább >

A sportélet tisztaságát is védi majd a Nébih és a Testnevelési Egyetem együttműködése
2021. május 5., szerda

A sportélet tisztaságát is védi majd a Nébih és a Testnevelési Egyetem együttműködése

Együttműködési megállapodást írt alá a Testnevelési Egyetem (TE) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakmai kooperáció a jövőben olyan területeket érint majd, mint az étrend-kiegészítők, a sportolóknak szánt élelmiszerek vizsgálata, az internetes kereskedelem ellenőrzése és a közös kommunikációs aktivitások megvalósítása.

Tovább >