null Mindent a szőlőről: Szőlő Szaporítóanyag-előállítási Tudományos Konferencia az online térben

Mindent a szőlőről: Szőlő Szaporítóanyag-előállítási Tudományos Konferencia az online térben

Mindent a szőlőről: Szőlő Szaporítóanyag-előállítási Tudományos Konferencia az online térben
2021. január 18., hétfő

Idén először megtartották a Szőlő Szaporítóanyag-előállítási Tudományos Konferenciát a Szent István Egyetem Georgikon Campusának Kertészeti Tanszéke és a Budai Campus Szőlészeti és Borászati Intézete szervezésében. A rendezvény a szőlőszaporító alapanyag és a gyökeres szaporítóanyag termesztők, forgalmazók, kutatók és fejlesztők fóruma. Célja az ágazat korszerűsítése, a kiemelten magas biológiai értékű tesztelten vírusmentes szőlő szaporítóanyag előállítás fejlesztése.

A konferencián Veres Gabriella, a Kertészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztály vezetője is előadást tartott, a Szőlő szaporítóanyag termesztés és forgalmazás a Nébih szempontjából címmel. Az előadásában bemutatta az igazgatóság és az új osztály szerkezetét, mely bár már két éve fennáll, mégis az újdonság erejével bíró információk voltak a konferencia részt vevői számára. Vázolta a törzsültetvények helyzetétet, azok országos megoszlását, tisztázta az ezekhez kapcsolódó fogalmak definícióját.  Ismertette az állami elismerés és az egyedi szaporítási engedély iránti kérelmek benyújtásának folyamatát, illetve a Nébih elektronikus ügyintézési lehetőségeit és menetét.
A kutatói oldal szakmai előadásait követően a szőlőszaporítás témakörén belül számos innovatív kutatás eredményeit hallhatta a közönség.
A Szent István egyetem mellett a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány, a Doktoranduszok Országos Szövetsége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetsége működött közre az idei konferencia megvalósításában.
 


Friss hírek

Megalakult a Magyar Talajvédelmi Hálózat, a HUNSOLAN
2021. február 17., szerda

Megalakult a Magyar Talajvédelmi Hálózat, a HUNSOLAN

Megtartották a Magyar Talajvédelmi Laboratóriumi Hálózat (HUNSOLAN) első találkozóját a Covid-19 adta lehetőségek miatt online térben, 2021. február 16-án.

Tovább >

A „Karanténkutatás” eredményei - A koronavírus által okozott járványügyi helyzet hatása az élelmiszerfogyasztókra
2020. június 11., csütörtök

A „Karanténkutatás” eredményei - A koronavírus által okozott járványügyi helyzet hatása az élelmiszerfogyasztókra

2020. június 11-én lezajlott az ötödik Nébih Kerekasztal, ahol a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának Marketing és Kereskedelem Intézete és a TÉT Platform szakemberei által lefolytatott, a járványügyi helyzet élelmiszerfogyasztásra gyakorolt hatásait vizsgáló felmérés eredményeit mutatták be. A rendezvényen a feldolgozóiparban, kereskedelemben, vendéglátásban dolgozó szakemberek és a fogyasztók érdekeit képviselő civil szervezetek is megosztották tapasztalataikat az elmúlt időszakkal kapcsolatban.

Tovább >