null Mikotoxinokkal kapcsolatos kutatások

Mikotoxinokkal kapcsolatos kutatások

Mikotoxinokkal kapcsolatos kutatások

A mikotoxinok (azaz egyes penészgombák által termelt másodlagos anyagcseretermékek) a kémiai élelmiszer-biztonság szempontjából kiemelt fontossággal bírnak az egész világon, így hazánkban is, hiszen ezek súlyos késői szövődményeket, daganatos megbetegedéseket okozhatnak.

A számos mikotoxin közül jelenleg az aflatoxinok okozta problémák jelentik a legnagyobb kihívást; leginkább a trópusi, szubtrópusi országokban a magas hőmérséklet miatt. Azonban a globális felmelegedés egyik legfontosabb hatása lehet a melegkedvelő aflatoxin-termelő fajok megjelenése és fokozódó toxintermelése a mérsékelt égövi országokban, így hazánkban is.

Ebből kifolyólag mind a termelőknek, mind pedig a hatóságoknak fel kell készülnie az aflatoxinok szintjének várható emelkedésére, a megelőzés és a diagnosztika területén egyaránt. A felkészüléshez ismereteink bővítése szükséges mind a termelő penészfajokra ható környezeti tényezőket illetően (a szántóföldön és a raktározás során is). Emellett fontos terület a rendelkezésre álló megelőzési, kockázatcsökkentési eszközök hatékonyságának elemzése. 

A kutatások végcélja egy, az aflatoxin-szennyezettség megelőzését szolgáló jó mezőgazdasági gyakorlat kialakítása, melyhez kiegészítőül szolgálhat a korábban kifejtett, döntéstámogató rendszer is. 


Friss hírek

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!
2020. április 2, csütörtök

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!

A koronavírus járvány bizonyára elgondolkodtatja a konyhakerti kertészkedőket, mit kell másképpen csinálniuk, mint ahogyan szokták. Ebben a rendkívüli helyzetben valóban fontos a veszélyek tudatosítása és elkerülése, ennek érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei csokorba szedtek néhány hasznos tippet a veteményezők és palántázók részére.

Tovább >

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2020. február 21, péntek

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei 2020.

Tovább >