null Megkezdődött a növényvédelmi szezon – Óvjuk a méheket!

Megkezdődött a növényvédelmi szezon – Óvjuk a méheket!

2016. április 1, péntek

Elkezdődött a tavasz, éled a természet, megkezdődtek a növényvédelmi munkák. Nem csak a gyümölcsfák, de számos gyomnövény és árvakelés is megkezdte virágzását, így látogatják őket a beporzó szervezetek. A virágzó gyomnövénnyel szegélyezett, fertőzött területek növényvédelme nagyobb odafigyelést igényel a gazdálkodók részéről.

A Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a növénytermesztők és növényvédelmi szakemberek figyelmét, hogy az enyhe időjárási körülmények miatt az ország bizonyos területein elkezdődött a táblákon a gyomnövények és árvakelések virágzása. Tekintettel arra, hogy a beporzó szervezetek, köztük a házi méhek látogathatják a virágzó területet, a gazdálkodók növényvédelmi tevékenysége ilyenkor környezettudatosabb szemléletet igényel. Az alkalmazott rovarölőszeres-kezelések kockázatot jelenthetnek a környezetre, amennyiben nem követik a felhasznált készítmény engedélyokiratának előírásait.

A termesztett- vagy gyomnövények virágzásakor a károsítók ellen csak méhekre nem jelölésköteles vagy mérsékelten veszélyes / kockázatos besorolású rovarölő szerrel szabad védekezni. Amennyiben méhekre mérsékelten veszélyes / kockázatos besorolású növényvédő szer kerül kijuttatásra, az kizárólag méhkímélő technológiával alkalmazható. A méhkímélő kijuttatás a házi méhek napi aktív repülését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető el és legkésőbb 23 óráig tarthat.

A NÉBIH felhívja a figyelmet, hogy a házi méhek és más beporzó szervezetek védelme érdekében a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet és a növényvédő szerek engedélyokiratainak előírásainak betartása szükséges. Ennek megfelelően a gazdálkodóknak körültekintően kell eljárniuk a növényvédőszeres-kezelések során, így ellenőrizniük kell azt is, hogy a kezelendő területen vannak-e virágzó gazdasági, vagy akár gyomnövények.

 

[Fotó: Vadkáposzta (Brassica rapa subsp. sylvestris, Brassica campestris) Fotós: Tóth Péter, Zalabér, 2016.03.28.]


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >