null Megkezdődött a növényvédelmi szezon – Óvjuk a méheket!

Megkezdődött a növényvédelmi szezon – Óvjuk a méheket!

Megkezdődött a növényvédelmi szezon – Óvjuk a méheket!
2016. április 1, péntek

Elkezdődött a tavasz, éled a természet, megkezdődtek a növényvédelmi munkák. Nem csak a gyümölcsfák, de számos gyomnövény és árvakelés is megkezdte virágzását, így látogatják őket a beporzó szervezetek. A virágzó gyomnövénnyel szegélyezett, fertőzött területek növényvédelme nagyobb odafigyelést igényel a gazdálkodók részéről.

A Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a növénytermesztők és növényvédelmi szakemberek figyelmét, hogy az enyhe időjárási körülmények miatt az ország bizonyos területein elkezdődött a táblákon a gyomnövények és árvakelések virágzása. Tekintettel arra, hogy a beporzó szervezetek, köztük a házi méhek látogathatják a virágzó területet, a gazdálkodók növényvédelmi tevékenysége ilyenkor környezettudatosabb szemléletet igényel. Az alkalmazott rovarölőszeres-kezelések kockázatot jelenthetnek a környezetre, amennyiben nem követik a felhasznált készítmény engedélyokiratának előírásait.

A termesztett- vagy gyomnövények virágzásakor a károsítók ellen csak méhekre nem jelölésköteles vagy mérsékelten veszélyes / kockázatos besorolású rovarölő szerrel szabad védekezni. Amennyiben méhekre mérsékelten veszélyes / kockázatos besorolású növényvédő szer kerül kijuttatásra, az kizárólag méhkímélő technológiával alkalmazható. A méhkímélő kijuttatás a házi méhek napi aktív repülését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető el és legkésőbb 23 óráig tarthat.

A NÉBIH felhívja a figyelmet, hogy a házi méhek és más beporzó szervezetek védelme érdekében a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet és a növényvédő szerek engedélyokiratainak előírásainak betartása szükséges. Ennek megfelelően a gazdálkodóknak körültekintően kell eljárniuk a növényvédőszeres-kezelések során, így ellenőrizniük kell azt is, hogy a kezelendő területen vannak-e virágzó gazdasági, vagy akár gyomnövények.

 

[Fotó: Vadkáposzta (Brassica rapa subsp. sylvestris, Brassica campestris) Fotós: Tóth Péter, Zalabér, 2016.03.28.]


Friss hírek

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon
2021. szeptember 15, szerda

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein. A szakemberek a beteg madarakat begyűjtötték és a lehető leggyorsabban eljuttatták a Tollas Barát Madármentés Alapítvány dunaharaszti telephelyére, valamint a Sukorói Vadmadárkórházba. A gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően a legtöbb állat túlélte a laboratóriumi vizsgálatok által igazolt botulintoxin-mérgezést, és rövidesen visszanyerhetik a szabadságukat.

Tovább >

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)
2021. szeptember 13, hétfő

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)

Gyógy- és fűszernövény palánta forgalmazásához abban az esetben lehet szükség a növénytermesztési hatóság engedélyére, ha a forgalomba hozott palánta fajtája a Nemzeti Fajtajegyzék – Gyógy- és fűszernövények A és B fejezeteiben államilag elismert fajtaként van feltüntetve (fakultatív fajták) és a palánta hazai előállítású. A fajta nélküli palánta engedély nélkül is forgalomba hozható. A fűszerként, élelmezési célból forgalomba hozott gyógy- és fűszernövények nem szaporítóanyagok, ezért azokat az alábbi szabályozás nem érinti.

Tovább >