null Megjelent az etilén-oxid szennyeződéssel kapcsolatos EU Bizottsági összefoglaló

Megjelent az etilén-oxid szennyeződéssel kapcsolatos EU Bizottsági összefoglaló

2021. július 16, péntek

Tájékoztatjuk a élelmiszer- és takarmány vállalkozókat, hogy ahogyan azt a korábbi közleményünkben jeleztük, több tagállamban is a megengedettnél magasabb etilén-oxid szennyeződést mutattak ki E410 adalékanyagban (szentjánoskenyérmag-lisztben). Mivel ezt az adalékanyagot széles körben alkalmazza az élelmiszeripar és számos termék lehet érintett, a Bizottság összehívta az élelmiszer és takarmány kríziskoordinátor, valamit a peszticid és adalékanyag szakértőket a közös EU-s álláspont kialakítására.

Frissítve: 2021.október 19.

Az etilén-oxid szintetikusan előállított gáz, melyet egyes országokban fűszerek és egyéb termények esetén rovarölő szerként, valamint fertőtlenítésre használnak. Mivel hosszútávú rendszeres fogyasztása megnövelheti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát (genotoxikus karcinogén), az Európai Unióban az etilén-oxid hatóanyag felhasználása tilos. A termények etilén-oxid tartalmára szigorú határérték van érvényben, amely a legkisebb, már mérhető mennyiségnek felel meg.
A Bizottság jelentése alapján, az általános élelmiszer-biztonsági jogszabállyal* összhangban, a tagállamok arra a következtetésre jutottak, hogy ha egy termék etilén-oxiddal (**) szennyezett E410 adalékanyagot tartalmaz, ez a szennyezettség bármely szinten kockázatot jelent a fogyasztók számára, a fogyasztói expozíció biztonságos szintje nem határozható meg. Ezért az egészségvédelem magas szintjének biztosítása érdekében ezeket a termékeket ki kell vonni a forgalomból és vissza kell hívni a fogyasztóktól. Ennek érdekében a felelős élelmiszer- vagy takarmányipari vállalkozásoknak minden szükséges intézkedést meg kell tenniük. Hivatalunk a vállalkozók szakmai támogatása mellett a honlapján valamennyi érintett tétel azonosítóit közzé teszi, valamint ellenőrzi a szükséges intézkedések megtételét.
Kérjük a vásárlókat, hogy az esetleges termékvisszahívásokról rendszeresen tájékozódjanak honlapunkon vagy a vásárlás helyén.
A jelentés linkje: https://ec.europa.eu/food/food/rasff-food-and-feed-safety-alerts/ethylene-oxide-incident-food-additive_en 

A 2021. október 4-ei EU Bizottság által szervezett ülés emlékeztetője az alábbi linken érhető el. A megbeszélésen a tagállami szakértőkön kívül részt vett az EFSA képviselője, valamint több COM képviselő (DG Health and Food Safety, Jogi Szolgálat) és a EU referencia laboratóriumok képviselői. Link: https://ec.europa.eu/food/system/files/2021-10/rasff_ethylene-oxide-incident_e410_crisis-coord_20211004_sum.pdf

Hivatkozott jogszabályok:
*Európai Parlament és a Tanács 178/2002/EK rendelete (2002. január 28.) az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról 
**azaz a LOQ (0,1 mg / kg) feletti etilén-oxidot tartalmazó adalékanyag, a 396/2005/EK rendeletben előírt MRL-meghatározás alkalmazásával