null Megjelent a Riasztási és Együttműködési Hálózat első éves jelentése

Megjelent a Riasztási és Együttműködési Hálózat első éves jelentése

Megjelent a Riasztási és Együttműködési Hálózat első éves jelentése
2022. július 8, péntek

2022-től új formában jelenik meg az Európai Unió élelmiszerekkel és takarmányokkal foglalkozó, éves jelentése, de a beszámoló és a háttérben végzett szakmai munka alapvetően nem változik – derül ki az Európai Bizottság által összeállított anyagból. 2021-ben több mint 7000 bejelentést tettek a tagállamok a Riasztási és Együttműködési Hálózaton (ACN) keresztül, de még mindig a RASFF rendszer értesítéseinek a száma a legmagasabb. A 2021-ben közzétett több mint 4500 élelmiszerbiztonsági bejelentésnek csupán töredéke vonatkozott magyar előállítású termékre.

2019-től létrejött az Európai Unió Riasztási és Együttműködési Hálózata (Alert and Cooperation Network, ACN), amelynek része a RASFF (Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszer, Rapid Alert System for Food and Feed), az AAC (Igazgatási Segítségnyújtás és Együttműködés, Admininistrative Assistance and Cooperation), valamint az FFN (Élelmiszercsalási Hálózat, Food Fraud Network), ezért az Európai Bizottság 2022-től közös összegzést ad ki „Riasztási és Együttműködési Hálózat éves jelentés” címen. A nemrég közzétett 2021-es összefoglaló (hiperlink majd a feltöltött doksiról) alapján a tagállamok tavaly mintegy 7304 bejelentést tettek a hálózatba integrálódott rendszereken keresztül.

RASFF
A tavalyi évben összesen 4607 db RASFF ügy jelent meg a rendszerben, továbbra is az élelmiszerekkel kapcsolatos bejelentések száma volt a legmagasabb (4102 db) és csak ennek töredéke szólt takarmányokról (236 db) vagy élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagokról (269 db). A legtöbb ügyet „riasztás” vagy „határ-visszautasítás” kategóriában indították (31-31%) és a bejelentések nagy részét hatósági ellenőrzés alapján kezdeményezték, de magas volt a vállalati önellenőrzés vagy a fogyasztói panasz miatt tett értesítések száma is.

A leggyakrabban előforduló élelmiszer-veszélyt a nem engedélyezett növényvédőszer-maradékok (etilén-oxid, klórpirifosz), a kórokozó mikroorganizmusok (Salmonella, Listeria monocytogenes) és a mikotoxinok (aflatoxin) jelentették. 

Takarmányok tekintetében kórokozókkal (az esetek 100%-ában Salmonella), összetételbeli problémákkal (56%-ban parlagfűmag szennyezettség), és takarmány-adalékanyaggal volt gond.

Élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagok esetén a nem engedélyezett műanyag összetevők (bambusz, kukorica, rizs, stb.)  és kioldódások voltak kiemelkedőek (PAA, melamin, formaldehid).

A 261 hazánkat is érintő RASFF ügy főként baromfihúshoz és abból készült termékekhez, étrend-kiegészítőkhöz és zöldségekhez és gyümölcsökhöz kapcsolódott. A magyar ügyek közül 229 élelmiszerrel, 11 takarmánnyal és 21 élelmiszerrel érintkező anyaggal volt kapcsolatos. Összesen 29 esetben volt hazai gyártású termékkel probléma. A magyar hatóság 18 ügyet jelentett be, minden esetben kockázatos élelmiszer miatt.

A RASFF fontos szerepet játszott a problémás termékek nyomon követésében, forgalomból kivonásában és a visszahívásokban. A hazai lakosságot is érintő ügyeket a Nébih kiemelten kommunikálja a Termékvisszahívás adatbázisában annak érdekében, hogy a vásárlók minél szélesebb köre mielőbb értesüljön az élelmiszerbiztonsági problémákról.

AAC
A segítségnyújtási hálózat ügyeinek a száma a tavalyi évben némiképp növekedett (+2%, 2290 db). Élelmiszer (84%), takarmány (8%), élelmiszerrel érintkező anyag (4%), állatjólét (4%), növények és növényvédelmi termékkategóriák (0,2%) szerepeltek a bejelentések között. A tagországok gyakran kértek segítséget zöldségek és gyümölcsök, étrend-kiegészítők, hús és hústermékek, valamint hal és halászati termékek miatt is.

2021-ben Magyarországot 95 AAC bejelentés érintette, melyből 13 esetben hazánk volt a kezdeményező tagállam. A megkeresések tárgyát tekintve többek között határérték feletti növényvédőszer-maradék, jelölési hiányosságok, szabálytalanságok élőállat szállításakor, érzékszervi kifogás, félrevezető információk vagy nem engedélyezett egészségügyi állítások, mikrobiológiai kifogás, nem megfelelő dokumentumok, nyomon-követési kifogás és minőségi hibák fordultak elő.

FFN
2021-ben az élelmiszercsalással foglalkozó rendszer is átkerült az ún. iRASFF felületre. A hálózaton kisállatokkal kapcsolatos problémák (407 esetből 114 esetben), halak (pl. tonhal) illegális kezelése vagy víz hozzáadása, olívaolaj (nem extra szűz olívaolaj extra szűzként feltűntetve), hús esetében hiányos vagy manipulált papírok, élelmiszerek nem engedélyezett kezelése (pl. növényvédő szer alkalmazása vagy tonhal kezelése) miatt indult bejelentés. Az esetek közel felében dokumentációhiányt, hamisítást, manipulálást jelentettek.

A beérkezett ügyek száma az évek során növekvő tendenciát mutat. 2021-ben Magyarországot 35 hamisítás gyanúját felvető bejelentés érintette, melyből 11 esetben hazánk volt a bejelentő tagállam. A magyar hatóság által indított ügyek főleg kis kedvencekkel kapcsolatos bejelentések (illegális szállítás/kereskedelem; útlevelek, oltási kiskönyvek manipulálása, hamisítása) voltak, de hazánkat érintő ügyek között szerepelt nem megfelelő növényvédő szer, hamisítás (méz, dobozos italok), Covid-19-cel kapcsolatos megtévesztő címkézés étrend-kiegészítőknél, csalás burgonyafajtákkal, lovak illegális szállításával/kereskedelmével kapcsolatos ügyletek, kedvtelésből tartott kisállatok kereskedelmével való visszaélés.

Kapcsolódó dokumentum:
ACN annual report 2021


 


Friss hírek

Okiratátadó ünnepség Székkutason
2022. október 4, kedd

Okiratátadó ünnepség Székkutason

15 növényfaj 187 fajtájának képviselője vehette át díszokiratát a Nébih szeptember végi eseményén. Az ünnepséget a Székkutasi Növényfajtakísérleti Állomáson tartották, ahol egyúttal a hazai fajtakísérletezés 130 éves, valamint az állomás 70 éves jubileumáról is megemlékeztek a résztvevők.

Tovább >

Fővárosi vendéglátóhely működését függesztette fel a Nébih
2022. október 4, kedd

Fővárosi vendéglátóhely működését függesztette fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Tovább >