null Megjelent a legújabb jelentés a zoonózisokról

Megjelent a legújabb jelentés a zoonózisokról

2019. december 17, kedd

A napokban jelent meg az EFSA és az ECDC legújabb zoonózis jelentése.

A 2018-ban a tagállamok által jelentett adatok alapján elmondható, hogy az Európai Unióban minden harmadik élelmiszer eredetű megbetegedést Salmonella baktérium okozott. Humán vonatkozásban a kampilobakteriózis (246571 eset) után a szalmonellózis (91857 jelentett eset) volt a második leggyakoribb emésztőszervrendszeri fertőzés.

​Magas volt még a shigatoxin-termelő E. coli okozta megbetegedések száma, amely a harmadik leggyakoribb élelmiszer eredetű megbetegedés (8161 eset). A nyugat-nílusi láz tekintetében, amely egy szúnyogok által terjesztett betegség, 2018-ban többszörösére emelkedett a regisztrált esetek száma a 2017-es adatokhoz képest (2018-ban 1605 esetet, míg 2017-ben 212 esetet jelentettek a tagállamok).

További információ: https://www.efsa.europa.eu/en/news/salmonella-most-common-cause-foodborne-outbreaks-european-union


Friss hírek

2025. november 10, hétfő

Tájékoztatás a növényvédelmi műveletek elektronikus nyilvántartásáról

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a gazdálkodókat, hogy a növényvédelmi tevékenységeket érintő nyilvántartási kötelezettségek továbbra is érvényben vannak ⃰. Ennek megfelelően valamennyi 2025. naptári évben elvégzett növényvédelmi kezelést legkésőbb 2026. január 31-ig rögzíteni kell az elektronikus Gazdálkodási Naplóban (eGN). A számos gazdát érintő nitrát adatszolgáltatás határideje változatlanul március 31. marad.

Tovább >

2025. november 10, hétfő

Kapszulakamrával az élelmiszerpazarlás ellen - A Nébih Maradék nélkül program tanácsai

A háztartások élelmiszerpazarlásának csökkentésében fontos szerepet játszik az otthoni élelmiszerkészletek tudatos kezelése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja a kapszulakamra koncepcióján keresztül nyújt gyakorlati útmutatót ahhoz, hogyan érdemes kialakítani az élelmiszer alapkészletet a háztartásokban. A cél az, hogy ez az alapkészlet valóban hatékony eszköze legyen az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemnek.

Tovább >