null Megjelent a legújabb jelentés a zoonózisokról

Megjelent a legújabb jelentés a zoonózisokról

2019. december 17, kedd

A napokban jelent meg az EFSA és az ECDC legújabb zoonózis jelentése.

A 2018-ban a tagállamok által jelentett adatok alapján elmondható, hogy az Európai Unióban minden harmadik élelmiszer eredetű megbetegedést Salmonella baktérium okozott. Humán vonatkozásban a kampilobakteriózis (246571 eset) után a szalmonellózis (91857 jelentett eset) volt a második leggyakoribb emésztőszervrendszeri fertőzés.

​Magas volt még a shigatoxin-termelő E. coli okozta megbetegedések száma, amely a harmadik leggyakoribb élelmiszer eredetű megbetegedés (8161 eset). A nyugat-nílusi láz tekintetében, amely egy szúnyogok által terjesztett betegség, 2018-ban többszörösére emelkedett a regisztrált esetek száma a 2017-es adatokhoz képest (2018-ban 1605 esetet, míg 2017-ben 212 esetet jelentettek a tagállamok).

További információ: https://www.efsa.europa.eu/en/news/salmonella-most-common-cause-foodborne-outbreaks-european-union


Friss hírek

2024. március 18, hétfő

Módosult a termésnövelő anyagokat érintő rendelet

Megszűnt az újraengedélyezési eljárás, és automatikusan határozatlan idejűvé vált az engedély minden olyan termésnövelő anyag esetében, amely 2024. január 1-én érvényes engedélyokirattal rendelkezett. Lényeges változás továbbá, hogy az idei évben gyártott tételeken már nem kötelező feltüntetni az engedély hatályát.

Tovább >

2024. március 15, péntek

Az élelmiszer csak fogyasztóközpontú szemlélettel válhat valódi bizalmi termékké

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megalapításakor a céljai közé emelte, és ennek megfelelően immár 12 éve töretlenül tesz a fogyasztók védelmének érdekében. A hivatal több mint egy évtizedes fáradhatatlan munkája során a feladatok meghatározásában és végrehajtásában mindvégig meghatározó volt a fogyasztó fókuszú szemlélet – emelte ki dr. Nobilis Márton államtitkár a hivatal megalapításának évfordulója kapcsán. Tudásban és tapasztalatban évről évre gyarapodva, a változó kihívásokhoz alkalmazkodva, de változatlan prioritásokkal folytatódik az élelmiszerlánc-biztonságért és az élelmiszer-minőségért végzett munka a magyar emberek érdekében, hangsúlyozta az államtitkár.

Tovább >