null Megjelent a legújabb jelentés a zoonózisokról

Megjelent a legújabb jelentés a zoonózisokról

2019. december 17, kedd

A napokban jelent meg az EFSA és az ECDC legújabb zoonózis jelentése.

A 2018-ban a tagállamok által jelentett adatok alapján elmondható, hogy az Európai Unióban minden harmadik élelmiszer eredetű megbetegedést Salmonella baktérium okozott. Humán vonatkozásban a kampilobakteriózis (246571 eset) után a szalmonellózis (91857 jelentett eset) volt a második leggyakoribb emésztőszervrendszeri fertőzés.

​Magas volt még a shigatoxin-termelő E. coli okozta megbetegedések száma, amely a harmadik leggyakoribb élelmiszer eredetű megbetegedés (8161 eset). A nyugat-nílusi láz tekintetében, amely egy szúnyogok által terjesztett betegség, 2018-ban többszörösére emelkedett a regisztrált esetek száma a 2017-es adatokhoz képest (2018-ban 1605 esetet, míg 2017-ben 212 esetet jelentettek a tagállamok).

További információ: https://www.efsa.europa.eu/en/news/salmonella-most-common-cause-foodborne-outbreaks-european-union


Friss hírek

2025. december 17, szerda

Megérkeztek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés újabb eredményei

Élőhal-kereskedőket, forralt bor árusokat, őstermelőket, vad- és halfeldogozókat, valamint nagyüzemi és kézműves söröket is ellenőriztek az elmúlt hetekben az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a kormány- és járási hivatalok szakemberi által végzett téli szezonális ellenőrzés újabb célterületeinek összesítése, egy-egy kirívó esettől eltekintve, pozitív tapasztalatokat hozott. Egy vadhúsfeldolgozó üzemben 3 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból és a működését is felfüggesztették. Egy sörben a dobozos termékeknél nem engedélyezett adalékanyagot mutatott ki a Nébih laboratóriuma.

Tovább >

2025. december 16, kedd

Egyre magasabb a súlyos Listeria-fertőzések száma Európában

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) új uniós zoonózis jelentése szerint a változó étrend és a népesség elöregedése hozzájárulhat a súlyos Listeria-fertőzések számának emelkedéséhez Európa-szerte.

Tovább >