Megjelent a Bizottság 2012/154/EU számú ajánlása az anyarozs-alkaloidokról
Az anyarozs vagy varjúköröm (Claviceps purpurea) egy növényi kórokozó (fitopatogén) gomba, amely a gabonafélékben (elsősorban a rozsban) jelenik meg. A Claviceps fajták gombaszerkezetére utal az „ergot” (anyarozs) kifejezés, mely a gabona-, illetve fűfélék kalászán, hosszú, sötét színű szkleróciumok formájában láthatóak. Ezek a szkleróciumok különböző alkaloidvegyületeket tartalmaznak, amelyek közül a legismertebbek és a leggyakrabban előfordulóak: az ergometrin, ergotamin, ergozin, ergokrisztin, ergokriptin, ergokornin és az ezekkel rokon -ininek.
Az ergot alkaloidok okozta veszélyek már évszázadok óta jól ismertek. Bár napjainkban a malomiparban alkalmazott tisztítási technikák az ergot alkaloidok akár 82 %-át képesek eltávolítani a gabonaszemből, az alkaloidok még mindig jelen lehetnek az élelmiszerekben és az állati takarmányozásra használt növényekben, derült ki az EFSA által nyilvánosságra hozott külső jelentés eredményeiből.
Az anyarozst, mint takarmányokban előforduló nemkívánatos anyagot illetően az EFSA élelmiszerláncban előforduló szennyezőanyagokkal foglalkozó tudományos szakbizottsága szakvéleményt adott ki.
Jelenleg nem ismert, hogy milyen mértékű az anyarozs-alkaloidok mintázatának gombafajták, földrajzi eloszlás és gazdanövény szerinti variabilitása (például az alkaloidok mintázata különbözik az anyarozsban és az egyéb fűfélékben).
Annak érdekében, hogy több adat álljon rendelkezésre az anyarozs-alkaloidokról, a megjelent 2012/154/EU Bizottsági ajánlás javasolja a tagállamoknak a fentiekben feltüntetett hat anyarozs-alkaloid és az ezekkel rokon -ininek mintáinak elemzéseit takarmányokban és élelmiszerekben, valamint ezzel egyidejűleg, a minta szklerócium tartalmának meghatározását is.
Az ajánlás szerint a tagállamok az analitikai eredményeket rendszeresen küldjék meg az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) számára, hogy ezeket felvehessék egy adatbázisba. Az EFSA adatgyűjtésre vonatkozó felhívása megtekinthető az európai kockázatbecsléssel foglalkozó hivatal honlapján.
Kapcsolódó linkek:
-
2012/154/EU Bizottsági ajánlás:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:077:0020:0021:HU:PDF -
EFSA által nyilvánosságra hozott külső jelentés:
Ergot alkaloidok előfordulása élelmiszerekben és takarmányokban: http://www.mebih.hu/index.php/hu/szakmai-rovat/kemiai-veszelyek/hirek/721-ergot-alkaloidok-elfordulasa-elelmiszerekben-es-takarmanyokban.html -
EFSA élelmiszerláncban előforduló szennyezőanyagokkal foglalkozó tudományos testületének az anyarozsra mint takarmányokban előforduló nemkívánatos anyagra vonatkozó szakvéleménye:
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/225.htm -
EFSA adatgyűjtésre vonatkozó információk:
http://www.efsa.europa.eu/de/data/call/datex101217.htm