null Meghatalmazás-kezeléssel és teljeskörű online ASP ügyintézéssel indult a Nébih LABOR rendszere

Meghatalmazás-kezeléssel és teljeskörű online ASP ügyintézéssel indult a Nébih LABOR rendszere

Meghatalmazás-kezeléssel és teljeskörű online ASP ügyintézéssel indult a Nébih LABOR rendszere
2021. július 2., péntek

2021. július 1-jétől a Nébih LABOR rendszerében elérhetővé vált az állatorvosok számára a meghatalmazás-kezelés, valamint elindult az afrikai sertéspestis (ASP) vizsgálatok eredményeinek elektronikus kiadása. A fejlesztések az állategészségügyi diagnosztikához kapcsolódó adminisztratív rendszer digitalizációjának első jelentős állomását képviselik. A hivatal az év hátralévő részében fokozatosan nyitja meg az online vizsgálatmegrendelés és eredményközlés lehetőségét a különböző vizsgálattípusoknál.

A Nébih elektronikus megrendelő felülete, a LABOR rendszer (https://labor.nebih.gov.hu/) révén lehetővé válik az állategészségügyi diagnosztikai vizsgálatok megrendelésének egyszerűsítése, valamint a hiteles és gyors eredményközlés. Az online funkciókat – a gördülékeny bevezetés és a kellő felkészülési idő biztosítása érdekében – vizsgálattípusonként (például ellenőrző, export, kórbonctani vizsgálatok) szakaszosan nyitja meg a hivatal 2021 második félévében. 

A komplex rendszer az ASP vizsgálatok teljes ügyintézési folyamatának online platformra történő átültetésével indult, így azt elsőként a hatósági állatorvosok használhatják. Az ún. szolgáltató állatorvosok július 1-jétől a meghatalmazás-kezelés funkciót érik el a LABOR rendszerben, míg vizsgálatmegrendelésre augusztus 1-jétől használhatják a felületet. A rendszer gördülékeny használatához elengedhetetlen a Nébih Állatorvos Adatbázisának aktualizálása, amit az alábbi adategyeztető nyomtatvány segítségével tehetnek meg az állatorvosok: https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1715359/allatorvos_adategyezteto_nyomtatvany.pdf 

Jelentős változás, hogy a jövőben a különböző vizsgálattípusoknál – az online megrendelés elindításával párhuzamosan – a papír alapú nyomtatványokat elegendő lesz az állatorvosnak aláírnia. Emiatt azonban költségviselési felelősség nem terheli majd őket, azaz az ún. egyetemleges felelősségvállalást nem vezeti be a hivatal. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy a vizsgálati eredményt kizárólag a pénzügyileg kiegyenlített megrendelések esetében kapja meg az állatorvos és megbízója. 

A július hónapban élesített fejlesztések az állategészségügyi diagnosztikához kapcsolódó adminisztratív rendszer digitalizációjának első jelentős állomását képviselik. A LABOR rendszer használata hosszú távon gyorsabbá és átláthatóbbá teszi majd az állatorvosok munkáját. Emellett hozzájárul az adminisztrációs díjak csökkenéséhez és a folyamatok papírmentessé válásához. A meghatalmazás funkció révén pedig az adminisztrációba másokat is könnyen és gyorsan bevonhatnak az állatorvosok.

A LABOR rendszer használatát segítő útmutatók és „GyIK gyűjtemények” a https://portal.nebih.gov.hu/allategeszsegugyi-diagnosztika oldalon érhetők el.
 


Friss hírek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni
2021. július 23., péntek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni

A meggy és az alma mellett idén már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni. A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 1-jéig írásba kell foglalni, melynek a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi. Ez alól akkor van kivétel, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesítik.

Tovább >

Afrikai sertéspestis kampány: még több országban hívja fel a figyelmet az EFSA
2021. július 22., csütörtök

Afrikai sertéspestis kampány: még több országban hívja fel a figyelmet az EFSA

Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, European Food Safety Authority) további kilenc országra, köztük Magyarországra is kiterjeszti az afrikai sertéspestis (ASP, African Swine Fever) Európai terjedésének megállítása érdekében indított kampányát.

Tovább >