null Megalakult az Erdészeti Igazgatási Kihelyezett Intézet

Megalakult az Erdészeti Igazgatási Kihelyezett Intézet

2015. december 18, péntek

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar (NYME EMK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) képviselői ünnepélyes keretek között aláírták azt az együttműködési megállapodást, mely révén sor kerülhetett az Erdészeti Igazgatási Kihelyezett Intézet (EIKI) alapkövének szimbolikus „letételére”.

Prof. Dr Lakatos Ferenc, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának Dékánja és dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Elnöke, a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti Évzáró Rendezvényén aláírta az EIKI megalakulására vonatkozó megállapodást.

A több mint kétszáz éves felsőfokú erdészképzés – a tudományterület sajátosságaiból adódóan – a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett a gyakorlatorientált oktatásra és kutatásra. A Kihelyezett Intézet célja többek között a hallgatók képzésének támogatása; a kutatásokba való bekapcsolódás; a nemzeti és uniós források erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó felhasználásának katalizálása; az elérhető legjobb technológiák, módszerek széleskörű terjesztése; konferenciák, továbbképzések szervezése; valamint a kétirányú technológiai és tudáshálózat generálása az adott szakterületen.

Az EIKI kutatási és oktatási tevékenysége elsősorban a NÉBIH két igazgatóságának – az Erdészeti Igazgatóság, illetve a Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság – munkájához kapcsolódik. Ezek közreműködésével Erdészeti Szaporítóanyag-gazdálkodási és Ültetvényes Fatermesztési Kihelyezett Tanszék kezdi meg a működését a jövőben.

Az erdész szakma régóta törekszik arra, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás során olyan módszereket alkalmazzon, amelyek biztosítják, hogy az erdő megőrizze biológiai sokféleségét, természetességét, megújuló képességét, továbbá megfeleljen a társadalmi igényekkel összhangban levő védelmi, közjóléti és gazdasági követelményeknek, és az erdővagyonnal való gazdálkodás lehetőségei a jövő nemzedékei számára is fennmaradjanak. E nemes célok teljesítése érdekében elért szakmai eredményeket a társadalom és a tudomány felé egyaránt láttatni kell, a módszereket finomítani, fejleszteni szükséges. Ehhez kíván segítséget nyújtani az Erdőmérnöki Kar Kihelyezett Intézete a jövőben.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Erdészeti Igazgatóság

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában


fotó: Mőcsényi Miklós


Friss hírek

2023. szeptember 27, szerda

Újabb lépés a fenntarthatóság felé: a magyar háztartások egyre kevesebb élelmiszert pazarolnak

Fejenként 24 kg élelmiszert pazarolunk el évente a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) negyedik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése szerint. A rekord számú, több mint 500 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei azt mutatják, leggyakrabban továbbra is az ételmaradékok, a zöldségek és a gyümölcsök, valamint a pékáruk kerülnek feleslegesen a szemétbe. A legfrissebb adatok alapján a magyar háztartások újabb jelentős lépést tettek a fenntarthatóság felé, ugyanis 2016 óta 27%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás.

Tovább >

2023. szeptember 26, kedd

Vágóhídi tevékenységet függesztett fel a Nébih

Egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhídon és a hozzá tartozó húsüzletben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vágóhídon olyan súlyos higiéniai problémákat és nyomonkövetési hiányosságokat tártak fel az ellenőrök, hogy annak tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették. Az egységekben nagy mennyiségű jelöletlen élelmiszert is találtak: összesen több mint 4,3 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból a szakemberek.

Tovább >